Belföld

Betiltott tüntetés: Kálvin tér az új helyszín

Helyszínváltoztatásra kényszerültek a mai demonstráció szervezői. A Terrorelhárítási Központra hivatkozva fújatta volna le a megmozdulást a rendőrség. Lezárták ugyanis a teret, ahol eredetileg lettek volna.

UPDATE!!!

Megvan az új helyszín: a Baross utca sétáló részén a Kálvin tér és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár között tartják meg az eredetileg a Pollack Mihály térre tervezett megmozdulást – közölték a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

Lezárta a MostMi csoport január 2-án bejelentett tüntetésének a helyszínét a TEK- közölték a szervezők az esemény Facebook oldalán. Hozzáteszik, hogy a tüntetést megtartják, és csak a helyszín változik, az időpont nem.

Mint írják ma reggel 8-kor hívta fel őket a rendőrség azzal, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) úgy döntött, hogy lezárja a Pollack Mihály teret, a hétfői demonstráció tervezett helyszínét. Teszik mindezt az előzetes egyeztetéseiken elhangzottakkal szemben, és annak ellenére, hogy a tüntetésüket már egy hónapja a rendőrség felé bejelentették, azt a rendőrség tudomásul vette, valamint folyamatos volt a kapcsolattartás, illetve múlt heti helyszínbejárásunkon a TEK munkatársa is részt vett.

A TEK-nek a – Pollack Mihály tér lezárását is magába foglaló – Angela Merkel látogatása miatti lezárással kapcsolatos utasítása vasárnapi keltezésű,  a szervezőket a rendőrök viszont ma reggel értesítették. A korlátozás hétfő reggel 6 órától van érvényben a szükséges ideig, de legfeljebb hétfő este 8 óráig. A lezárást egyébként azzal indokolták, hogy az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű egyetemre látogat a német kancellár, aki védett személynek minősül, és a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi szerződéshez kapcsolódó kötelezettségek csak az érintett területre belépők fokozott ellenőrzésével teljesíthetők.

A szervezők keresik a helyszín problémájának megoldást és jelezték, hogy jogi segítséget is kérnek. Véleményünk szerint, mind eljárásában, mind tartalmában súlyosan sérti ez a helyzet a tüntetni akaró magyar állampolgárok jogait.

A rendezvény Facebook oldala szerint a céljuk az, hogy “megmutassák a mutassuk Merkel asszonynak, és a világnak, hogy Európához akarunk tartozni, hogy büszke európai polgárok vagyunk, és eszünk ágában sincs változtatni ezen”.

Együtt: Orbán adta parancsba?

Az ellenzéki párt szerint jogellenes, hogy a Terrorelhárítási Központ „letiltotta” a mára civilek által szervezett, Angela Merkel látogatása idejére időzített demonstrációt. Mint írják: Orbán Viktor testőrsége úgy viselkedik, mintha állam lenne az államban, mely bármit megtehet, és melyre nem vonatkoznak Magyarország törvényei. Hangsúlyozzák, hogy tiltakoznak a demokrácia ellen elkövetett újabb támadás ellen, hozzátéve, hogy Angela Merkel így első kézből tudhatja meg, mennyire fontosak Orbán Viktornak az állampolgári jogok.

A párt felszólítja Orbán Viktort, hogy ne maradjon néma ez ügyben, hanem a nyilvánosság előtt adjon választ arra a kérdésre: ő utasította-e a Hajdu János által vezetett TEK-et, hogy tiltsa be a mai tüntetést? A Terrorelhárítási Központtól pedig azt követelik, hogy fejezzék be a jogsértést, és ne akadályozzák meg a civileket a demonstráció eredeti helyszínen való megtartásában!

TEK: nem tiltottuk be a demonstrációt

A személy- és létesítménybiztosítási intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció betiltását sem – reagált hétfőn a Terrorelhárítási Központ (TEK) azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint betiltották volna az Angela Merkel budapesti látogatásához kapcsolódóPollack Mihály téri tüntetést.

A TEK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a biztosítási intézkedés által nem érintett területeken lehetőség van demonstrációk megtartására.

Elbontották a Kossuth téri tüntetők sátrait

A bontást a TEK rendelte el, a BRFK pedig éjfél előtt néhány perccel meg is kezdte. Hétfőn 18 óráig nem lehet tüntetni a Kossuth téren Angela Merkel német kancellár látogatása miatt.

A Parlament előtt már régóta sátoroznak a Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen nevű Facebook-csoport aktivistái. A sátrak bontásáról beszámoló Tuareg blog szerint ” a zsaruk normálisak voltak”. Ugyanakkor a blogon úgy illették a tüntetők sátorainak felszámolását, mint “a világ legsunyibb akciója, méltó Orbánhoz, és a Rendszeréhez”. 

Megszólalt a TEK

A személy- és létesítménybiztosítási intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció betiltását sem – reagált hétfőn a Terrorelhárítási Központ (TEK) azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint betiltották volna az Angela Merkel budapesti látogatásához kapcsolódó Pollack Mihály téri tüntetést. A TEK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a biztosítási intézkedés által nem érintett területeken lehetőség van demonstrációk megtartására.

A TEK honlapjára korábban felkerült személy- és létesítménybiztosítási intézkedés szerint hétfő reggel 6 órától a szükséges ideig, de legkésőbb este 8 óráig a Múzeum utcát a Múzeum körúttól a Múzeum utca 13. számig, a Bródy Sándor utcát a Múzeum körúttól a Szentkirályi utcáig, a Pollack Mihály teret és az Ötpacsirta utcát a Múzeum utcától a Reviczky utcáig zárták le. Az indokolás szerint (napközben) az Andrássy egyetemen tartózkodik Angela Merkel szövetségi kancellár; a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségek csak a területre belépők fokozott ellenőrzésével, a belépés és a benn tartózkodás korlátozásával biztosítható.

A hivatalos program szerint a német nyelvű egyetemen adják át Angela Merkelnek a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét. A kancellár az egyetemen hat magyarországi felsőoktatási intézmény mintegy száz hallgatójával találkozik, rövid beszédet tart, majd válaszol a hallgatók kérdéseire. E programmal egy időben a MostMi társadalmi kezdeményezés Európához tartozunk címmel hirdetett tüntetést az épület elé. A szervezők az MTI-vel hétfőn azt közölték: minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak az ügyben és a lezárás ellenére más helyszínen megtartják a demonstrációt.

A TEK ezután kiadott közleményében azt írta: a hétfői napon a belügyminiszter kijelölése alapján, a hatályos jogszabályok szerint látja el Angela Merkel kancellár és az őt kísérő delegáció biztosítását. A nemzetközileg védett személy biztosítása érdekében a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe léptette, és ezeket a látogatás végéig fenntartja.

“Mivel a helyszín adottságai miatt a nemzetközileg védett személy biztonsága és a diplomáciai kapcsolatokról Bécsben, 1961. április 18-án aláírt nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítése csak a területre belépők fokozott ellenőrzésével, a belépés és a benn tartózkodás korlátozásával garantálható, ezért a TEK az egyetem előtti területet február 2-án 20.00 óráig személy- és létesítménybiztosítási intézkedés alá vonta” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik