Belföld

Azbeszt-per: kinek a halálát fogják megvárni?

azbeszt (azbeszt)
azbeszt (azbeszt)

Zokogásban tört ki egy hozzátartozó az első tárgyaláson, miután kiderült, el kell halasztani a pert.

A selypi cementgyár környékén élők közül többen valószínűleg a szálló azbesztpor miatt lettek halálos betegek. A cementgyárat 2004-ben zárták be, ezt követően a Selyp Invest Kft. tulajdonába került, amely 2013-ban úgy döntött, lebontja az üzemet. A bontást szabálytalanul, robbantással végezték, így csaknem az egész települést azbesztpor lepte be. A kft. vezetői külföldre menekültek a felelősségre vonás elől. Az államra maradt a feladat, hogy elhárítsa a veszélyhelyzetet, azonban végeláthatatlan bürokratikus folyamat kezdődött.

Tavaly szeptemberben nyolc, a közelben élő lakos megunta az időhúzást és pert indítottak az állam ellen. Kritikus egészségi állapotukra való tekintettel a bíróság soron kívüli tárgyalást rendelt el, de a kormányzat megakasztotta a folyamatot: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból az utolsó pillanatot megvárva jelezték tavaly szemptemberben, hogy nem is ők, hanem a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az illetékes.

A bíróság ráadásul rossz helyre címezte az idézést, így az állam képviselője nem jelent meg a csütörtök tárgyaláson, ezért február 26-ára halasztottak. „Az állam a halálomra játszik” – mondta akkor az egyik felperes, aki december közepén elhunyt. Felesége zokogásban tört ki, mikor megtudta, hogy elhalasztják a pert az ügykezelési hiba miatt. “Kinek a halálát fogják megvárni? Ezért harcolt Zsolti? Ezért kellett neki is meghalni – mondta az RTL Híradónak a nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik