Belföld

Százmilliókat oszthattak szét államfőink és Kövér

Kövér László (Kövér László)
Kövér László (Kövér László)

Csaknem 300 millió forintot költhettek tavaly adományozásra a korábbi köztársasági elnökök, valamint a házelnök – írja a Blikk.

Göncz Árpádnak, Sólyom Lászlónak, Schmitt Pálnak és Kövér Lászlónak 73-73 millió forintot biztosít a parlament évente adományozásra. Tavaly másfél száz egyesület, klub, civil szervezet vagy magánszemély kapott 200 ezer és 30 millió forint közötti adományokat. Mindenki felhasználta a keretét. A Blikk az érdekesebbeket gyűjtötte csokorba.

A cikk emlékeztet, hogy 2011 óta pályáztatás nélkül nyújthatnak közcélú felajánlást a főméltóságok. annyi megkötés van, hogy a kedvezményezett nem lehet párt, illetve azt anyagilag támogató szervezet. Adományozásra Áder János államfőnek is megvan a lehetősége, de az ő felajánlásai nem szerepeltek a parlament honlapján.

Kövér László adományozási listáján szerepel az Internetes Bélyeggyűjtők Klubja, egymillióval támogatta őket. Az egyesület tagja tudta a fideszes politikusról, hogy szenvedélyes bélyeggyűjtő, ezért kereste meg levélben. A pénzből egy gyerektábort fedeztek, mondta el az egyesület elnöke a lapnak. Schmitt Pál több sportegyesület mellett a Budapest-Máriaremete Kisboldogasszony Bazilika Plébániát is támogatta. A Blikk információi szerint azért kaphatott kétmillió forintot ez a templom, mert ide járnak a feleségével.

Göncz Árpád többek közt hadisírok, emlékhelyek gondozásával foglalkozó alapítványnak, valamint olyan szervezeteknek adott pénzt, akik beteg gyermekekkel, hátrányos helyzetű családokkal foglalkoznak, de természetesen nem feledkezett meg az 56-os szervezetekről sem. Sólyom László a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének 30,5 milliót, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak pedig 23 milliót adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik