Belföld

Az állami kéményseprés ingyenes lesz

Önkormányzati és kéményseprő-ipari szervezetek éles kritikával, míg több vidéki település várakozással tekint a kormány azon szándékára, hogy a kéményseprés a katasztrófavédelemhez kerül.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Magyar Nemzet cikke szerint azt mondta: a kéményseprői ágazat átalakítására azért van szükség, hogy az életvédelmi, kármegelőzési feladatok a hosszú távú rezsicsökkentés fenntartása mellett is megoldottak legyenek. Erre garanciát csak egy nonprofit működésű állami szolgáltató tud vállalni. Az államtitkár hangsúlyozta, az a cél, hogy a kéményseprő szakembereket az új társaság átvegye, azaz rájuk nézve lényegében csak az változna, hogy máshonnan kapnák a fizetést, mint addig. 

Az új rendszer kidolgozása a törvényjavaslat elfogadása esetén kezdődhet meg. Így egyelőre nem tudni, hogy az átszervezés mennyibe kerülne, hogy az Országos Katazstrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) milyen szervezeti egység alatt látná majd el a kéményseprést, mint ahogy azt sem, az önkormányzati tulajdonú cégeket integrálják-e vagy új infrastruktúrát is ki fognak-e építeni. 

A kéményseprő ágazat helyzete azután vált igen rosszá, hogy a kabinet 2013-ban e téren is a szolgáltatási díjak mérséklésébe fogott a lakossági energiára is kiterjedő rezsicsökkentés jegyében – írja az újság. Az OKF tájékoztatása szerint országosan 309 település önkormányzata jelezte, hogy a megbízott kéményseprő-ipari szolgáltató nem tudja a továbbiakban ellátni feladatát. Ilyen esetben a katasztrófavédelem jelöli ki az ideiglenes szolgáltatót – amely lehet az addigi társaság is -, az esetlegesen szükséges többletforrásokat pedig a BM hagyja jóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik