Belföld

Kiderült, miben a legjobb Magyarország

Nálunk beszélnek a legtöbben idegennyelvet? Esetleg mi vagyunk a legbizakodóbb nemzet? Mi termeljük a legkevesebb szemetet? Nem, ezek egyike sem mi vagyunk. A thrillist.com összeállította az Európai Bizottság adatai alapján azt a térképet, amelyből kiderül, miben vagyunk mi a legjobbak az unióban. Meg fog lepődni.

Az Európai Bizottság Eurobarométer nevű statisztikai hivatalának összesítéseiből lehet a legátfogóbb képet alkotni az uniós országok külnböző teljesítményeiből. Ezeket vette alapul a thrillist.com nevű portál, amikor arra kereste a választ, melyik nemzetállam, miben teljesít a legjobban.

Ebből kiderül például, hogy Írországban van a legkevesebb válás, a lengyelek termelik a legtöbb almát, a dánok táncolnak és énekelnek a legtöbbet, és az osztrákok büszkélkedhetnek a legjobb munkanélküliségi mutatókkal. De miben vagyunk mi a legjobbak?

Az Eurobarométer 2013 tavaszi felmérése szerint

a magyarok költik a legkevesebbet feketén.

Ez azt jelenti, hogy – eszerint a statisztika alapján – nálunk végeznek a legkevesebben fekete munkát, és a legtöbb terméket ellenőrzött forrásból vásároljuk meg.

Íme az angol nyelvű térkép:

 

A teljesítményünket dicsérvén viccesen azt írják: “Mindenki fizet néha dolgokért, ami után nem fizetnek adót. Mint amikor valaki megbíz egy bébiszittert és a kezébe adja a pénzt, ezt teszi akkor, ha blokk nélkül vásárol egy citromot a standnál, vagy ha felbérel egy munkást. Sok országban dívik az “off the record” gazdaság (khm, khm, Olaszország), de máshol, mint például Magyarországon – állítólag – ez nem divat” (khm, khm, [a szerk])

Az eredmény azért is érdekes, mert korábban ugyanez az internetes újság összeállította a “fekete listát”, azaz ábrázolta, melyik állam miben teljesít a legrosszabbul. Csodák csodájára mi az Unió legmagasabb ÁFA-fizetőjeként kerültünk a szégyenpadra.

Tehát az Európai Bizottság adatai szerint ami a feketézést illeti bár mi vagyunk a legbecsületesebb ország, mégis minket sújtanak a legnagyobb forgalmi adóterhek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik