Belföld

Újabb botrányra készül a volt NAV-os

A bíróság visszautasította Vida Ildikó Horváth András elleni keresetét, mert a NAV elnöke nem jelölte meg, kinek a személyiségi jogait sértette meg a volt adóellenőr. Horváth szerint valójában kormányzati érdeksérelemről van szó. A jövő héten újabb korrupciós üggyel áll elő.

Kapcsolódó cikkek

Mint ahogy hírt adtunk róla, Vida Ildikó jó hírnév megsértése és becsületsértés miatt hárommillió forintra perli Horváth Andrást. Ezt a volt NAV-dolgozó jelentette be csütörtökön, ám még ugyanaznap kiderült, a bíróság visszadobta Vida Ildikó keresetét. A december 19-én beadott keresetet január 10-én utasította vissza a bíróság, mert nem szerepelt a beadványban, hogy pontosan kit és hogyan sértett volna meg Horváth András. A hiányosságokat 30 napon belül kell pótolnia a NAV-elnöknek.

Horváth az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, egyetlen nyilatkozatában sem említette konkrétan Vida Ildikó nevét, mert általánosságban a NAV-ról beszélt, de a szövegkörnyezetből kiderül, hogy az adóhatóság elnökéről van szó. Vida Ildikó Horváth mellett beperelte Jávor István szociológust, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatóját is, aki korábban úgy nyilatkozott, a NAV közreműködik az áfacsalásokban. Kormányzati érdeksérelemről van szó, bűnbakokat keresnek, komoly támadás indult a Korrupcióellenes Szövetség ellen, elképzelhető, hogy konkrét személyek ellen is per indul a jövőben – mondta lapunknak Horváth András. Szerinte az ellene beadott kereset érdekessége, hogy hangsúlyosan szerepel benne a kitiltási botrány, ami a Jávor István elleni beadványnak is része; úgy tűnik ugyanis, mintha Horváth András bizonyos kijelentései, „vádaskodásai” és a kormányellenes tüntetések képeznék a kitiltási botrány egyik alapját.

Újabb botrányok jöhetnek

Horváth András úgy fogalmazott, valójában korrupcióvédelmi akcióterv valósul meg, mert sem itthoni bejelentések, sem az amerikaiak jelzése alapján nem folyik semmiféle olyan vizsgálat, ami az áfacsalások felderítésére irányulna. Ezzel szemben olyan embereket zaklatnak, akik becsületesek, soha semmit nem követtek el, csupán felhívták a figyelmet a korrupcióra.

A volt adóellenőr azt ígérte, a jövő héten újabb rendszerszintű korrupciós üggyel állnak elő, de ennek részleteiről nem akart beszélni. Jelezte viszont, hogy a Korrupcióellenes Szövetséggel demonstrációkat nem fognak szervezni, hanem konkrét ügyeket tárnak a nyilvánosság elé.

Lapunk megkereste a Korrupcióellenes Szövetség egy másik alapítóját, Vágó Gábort, aki azért tartja furcsának, hogy ellene eddig nem indult per, mert a Horváth András elleni kereset egy részét olyan kijelentések képezik, amelyeket ő mondott korábban. „De benne van a pakliban” – tette hozzá, viszont azt is megjegyezte, nem tudja elképzelni, mi alapján perelnék be. „A képviselőségem alatt mondott parlamenti felszólalásaimért? Azért, mert részt vettem és beszédet mondtam a tüntetéseken?” – kérdezte.

A NAV egyébként pert indított az atlatszo.hu ellen is, mert a lap megírta, hogy a hivatal akadályozza egyes áfacsalás-gyanús ügyek felderítését; tényfeltáró portált egymillió forintra perlik. Az ügyben Vágó Gábor látja el az oldal szakmai képviseletét.

Demokratikus Kerekasztal: „lehet, hogy túl idealista dolog”

Horváth Andrást a vasárnap megalakuló Demokratikus Kerekasztalról is kérdeztük, tekintve, hogy az előkészületek egyik koordinátora. Terveik szerint nemcsak a politikai bal-, hanem a jobboldalon is szeretnének ilyet, amire Horváth András megítélése alapján „van érdeklődés”. Megkerestek ugyanis jobboldali értelmiségieket, gazdasági szakembereket, akik nem utasították vissza az ötletet. „Talán 1-2 hét múlva lehet fordulat, de nem egyszerű a helyzet” – mondta a volt adóhatósági munkatárs.

Horváth András úgy látja, a korábban március 15-ére meghirdetett Nemzeti Egyeztető Fórum az idő rövidsége miatt nem jön össze. A Demokratikus Kerekasztalról azt mondta, „lehet, hogy túl idealista dolog”, de a párbeszédet és a nemzeti minimumot szükségesnek tartja akkor is, ha a baloldali értelmiségiek és politikusok között vannak viták. „Tegyünk le olyan célokat, programokat, amelyeket be tudunk építeni a közjogi rendszerbe” – fogalmazta meg Horváth András a fórum célját.

A Demokratikus Kerekasztal Facebook-oldala szerint az alakuló ülésen az MSZP és az Együtt megfigyelőkkel, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért delegációval képviselteti magát. Úgy tudjuk, az LMP hivatalosan nem lesz jelen az eseményen. A munkacsoportok szakmai vezetői már megvannak, mint ahogy maguk a munkacsoportok is többé-kevésbé összeálltak. Az alakuló ülés utáni következő tanácskozást február 1-jén tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik