Belföld

Belharc miatt borulhat a zuglói baloldali koalíció

Mindez a csütörtöki képviselő-testületi ülésen kiderülhet, amelyen Karácsony Gergely PM-es polgármester egy fideszes alpolgármestert szeretne megszavaztatni.

A főváros XIV. kerületében, ahol az országgyűlési és az önkormányzati választáson is leváltották a botrányairól elhíresült Papcsák Ferencet, a korábbi fideszes képviselőt és polgármestert, elmérgesedni látszik a helyzet a városrészt vezető Karácsony Gergely és az MSZP, különösen pedig a kerület egyik képviselője, a szocialista Tóth Csaba között. Az indulatokat többek között az váltotta ki, hogy Karácsony az MSZP-s és a PM-es alpolgármester mellé egy fideszest, a korábbi ciklusokban szintén ezt a tisztséget betöltő Rozgonyi Zoltánt szeretné megszavaztatni. Rozgonyihoz kerülne a költségvetés, e mellett pedig az egészségügy és a sport – olvasható az Index cikkében. A képviselő-testületi ülésen elegendő lesz, ha Karácsony és a szintén PM-es Szabó Rebeka alpolgármester a fideszesekkel szavaz, mert ebben az esetben meglesz a Rozgonyi megválasztásához szükséges többség. (Zuglóban a következő a helyzet a testületben: 10 baloldali mandátum, 9 fideszes, 1-1-1 jobbikos, LMP-s és civil).

Ilyen körülmények között felmerül a kérdés, mi szükség van arra, hogy az országos politikában ellenzékben, Zuglóban “kormányon” lévő PM fideszes alpolgármestert is válasszon a kerületben. A hírportál információi szerint egyrészt feszült a viszony Karácsony és a helyi MSZP között, másrészt Rozgonyi tisztsége azért lehet fontos a polgármester számára, mert nem akarja kiszolgáltatni magát folyamatosan a szocialistáknak. A lap egyik forrása szerint Karácsony így akarja elérni, hogy minél kevésbé tudják zsarolni az MSZP-sek.

A polgármester és a szocialisták korábban összekaptak például azon, hogy az MSZP saját előző frakcióvezetőjét szerette volna jegyzőnek, Karácsony viszont ezt elutasította, illetve feszültség volt amiatt is, hogy ki legyen a kerületi vagyonkezelő igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik