Belföld

Orbán veje vette meg a keszthelyi jachtkikötőt

Ambrus Vilmos
Ambrus Vilmos

2015. 01. 21. 09:19

Tiborcz István és üzlettársai érdekeltségébe került a keszthelyi kikötőt üzemeltető cég és több kikötői ingatlan. Orbán Viktor veje a városi közvilágítás fejlesztésére kiírt tendert is megnyerte korábban.

Korábban a témában:

A kikötős ügyletet decemberben ütötték nyélbe, a 23 millió forintos adóssággal terhelt cégért 7 millió, a kikötői ingatlanokért további 330 millió forintot fizettek a keszthelyi önkormányzatnak, illetve a vitorláskikötőt korábban tulajdonló állami cégnek, a Balatoni Hajózási Zrt-nek. Mindezt az atlatszo.hu derítette ki.

A város el akarta adni

A Keszthelyi Yachtkikötő Kft. az önkormányzat 100 százalékos tulajdona volt, 2012-ben a bezárástól mentették meg azzal, hogy az amúgy önkormányzati földterületen működő létesítmény üzemeltetését a városi cég átvette a Balatoni Hajózási Zrt.-től. Keszthelynek ugyanis turisztikai szempontból fontos érdeke, hogy az ingatlanon vitorláskikötő működjön. Az akkori megállapodásban szerepelt egy vételi opció is: a városnak 2014 végéig volt ideje eldönteni, meg akarja-e vásárolni az egyébként a korábbi üzemeltető tulajdonában lévő épületeket, amelyeket 2012-től csak bérelt. Mivel azonban a város közleménye szerint  “sem a humán, sem a pénzügyi erőforrások nem állnak tartósan rendelkezésre a kikötő-üzemeltetéshez”, új befektetőt akartak keresni. 

Tiborcz-érdekeltségek mindenütt

Az önkormányzati közlemény szerint a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. “kedvező vételi ajánlatot tett”, sőt a korábban említett vételi opciónak végül eleget téve, az üzemeltető tulajdonába kerültek a kikötői felépítmények, ingóságok is, így “a működtetés költségei a jövőben már a cég új tulajdonosát terhelik”

Az adásvétel körülményeit felderítő cikk tartalmazza azt is, kik állnak a kikötőt megvásárló projektcég mögött. “A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. ugyanis tavaly júniusban, 3 millió forint törzstőkével alakult, és két hónappal az üzlet megkötése előtt Tiborcz István egyik cége, a Green Investments Kft., és további öt vállalkozás tulajdonába került. A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik alapítója a PBE Energiamenedzsment Kft. volt, amely Tiborcz István egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt, az új vállalkozás egyik ügyvezetője pedig ugyanaz a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz-érdekeltség Elios Innovatív Zrt.-ben is vezető tisztségviselő. Aztán Tiborcz egyszemélyes cége, a Green Investments Kft.megvásárolta a PBE Kft-t, majd helyet is cserélt azzal a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft-ben” – olvasható a cikkben.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-nek jelenleg összesen hat tulajdonosa van: a Tiborcz-féle Green Investments Kft., valamint a Phoenix Charter Kft., a Toga Plusz Kft., a Dunántúli Vidékfejlesztési Kft., az Aquaplus Kft., és az XY10 Kft. 

Az új tulajdonosok 7 millió forintot fizettek az üzemeltető cégért, ezen felül vállalták azt is, hogy 22,8 millió forint értékben törlesztik a korábban keletkezett tagi kölcsönöket, és a céget további 330 millió forint értékben feltőkésítik annak érdekében, hogy a kikötőhöz tartozó ingatlanokat is megszerezhessék a Balatoni Hajózási Zrt-től az opciós lehetőség szerint.

Az oknyomozó portál felsorolja, milyen ingatlanok és egyéb szerzemények tartoznak a kikötőhöz: többek között egy 221 négyzetméteres fürdőház, egy 192 négyzetméteres recepció és egy 102 négyzetméteres snack bár.

A közvilágítás is biznisz

Tiborcz István másik cégével korábban megnyerte Keszthelyen a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó tendert. A polgármester akkor arról beszélt, hogy az Elios Innovatív Zrt. bruttó 404 millió forintért vállalta a munkát. A város a megbízási díj jelentős részét az Európai Uniós KEOP programból finanszírozta, a pályázat előkészítését pedig itt is Tiborcz régi üzlettársának, Hamar Endrének az érdekeltsége, a Sistrade Kft. végezte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.