Belföld

A Kiegyezés napján jön Putyin

Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )
Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )

Február 17-én érkezik Magyarországra az orosz államfő – jelentette be előbb a köztévében, majd a közrádióban Szijjártó Péter szerda reggel. 

A külügyminiszter hétfőn Brüsszelben még csak annyit mondott, hogy „célegyenesbe fordult a Putyin orosz elnök budapesti munkalátogatásának időpontjáról folyó egyeztetés”.  A magyar sajtóban korábban olyan hírek jelentek meg, hogy Vlagyimir Putyin csak márciusban, egy nagy küldöttség élén jön Budapestre. Előzőleg a magyar fővárosba jön a német kancellár is. de Szijjártó Péter szerint Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatása nem szembeállítható, hiszen Európa két meghatározó vezetőjének vizitje éppen Magyarország elismerését jelenti.

A nagy nap

1867. február 17-én megszületik a Kiegyezés. I. Ferenc József osztrák császár, magyar király – Deák Ferenc javaslatára – Gróf Andrássy Gyulát nevezi ki magyar miniszterelnöknek. Létrejön a dualisztikus államszerkezetű Osztrák–Magyar Monarchia.

A külgazdasági és külügyminiszter nevetséges ellenzéki felvetésnek tartotta, hogy a német kancellár „rendet teremteni” jönne Magyarországra és előkészíteni a Moszkva elleni szankciók elfogadtatását. Szerinte Európa hosszú távú érdeke,  hogy Oroszországgal partnerségen, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló együttműködést tudjon felépíteni, aminek persze előfeltétele, hogy az ukrán válság ügyében a minszki megállapodásokhoz mindenki tartsa magát. Az EU versenyképességének visszaszerzéséhez egészséges viszony szükséges Oroszországgal. A globális kihívásokat – terror elleni harc, Iszlám Állam, iráni helyzet, közel-keleti békefolyamat – sokkal könnyebb kezelni úgy, ha Moszkvával együttműködünk.

Mindeközben Obama elnök szokásos országértékelő beszédében, néhány órával Szijjártó Péter előtt arról beszélt, hogy a nagy országok nem erőszakoskodhatnak a kisebbekkel, Amerika ezért helyezkedik szembe az orosz agresszióval és  támogatja az ukrán demokráciát. Emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Amerika a szövetségeseivel együtt elvégezte a szankciók bevezetésének “nehéz munkáját”, néhányan úgy vélekedtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója a stratégia és az erő mesteri demonstrációja volt. “Nos, ma Amerika az, amely erősen és a szövetségeseivel egységben áll, Oroszország pedig elszigetelődött, miközben a gazdasága lerongyolódik” – mondta.

Orbán Viktor a világ két illusztris vezetőjének látogatása előtt pénteken Brüsszelbe utazik, ahol EU-s politikusokkal találkozik. Jean-Claude Juncker európai bizottsági és Donald Tusk európa tanácsi elnökkel az Európa előtt álló legfontosabb kihívásokat, illetve az EU és Magyarország kapcsolatainak aktuális kérdéseit tekinti át, majd Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével tárgyal.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik