Belföld

Nem hagyja annyiban a botrányos tankönyveket az LMP

Tankönyv (Tankönyv)
Tankönyv (Tankönyv)

Az ombudsmanhoz fordul az ellenzéki párt, miután az Oktatási Hivatal által felkért szakértő "ellentmondásos és vitatható állásfoglalásában" kiállt az általuk jogszabálysértőnek tartott tankönyv mellett - közölte Szél Bernadett társelnök pénteken.

A tankönyvvé nyilvánításról szóló rendelet világosan kimondja, hogy nem nyilvánítható tankönyvvé a nemi egyenlőséget sértő sztereotípiát tartalmazó könyv. Az LMP először az Oktatási Hivatalhoz fordult és a tankönyv felülvizsgálatát kérte, de a felkért szakértő ellentmondásos válaszában egyrészt elismerte, hogy a hivatkozott mondatok „nem mindig igazak”, végkövetkeztetésképpen mégis megalapozatlannak találta a kérelmünket. Érvei alátámasztására egy közösségi portál véleménycikkéből idézett – írja közleményében az ellenzéki politikus.

Tényként kezelt sztereotípiák

Az LMP szerint a rendelet alapján akár egyetlen mondat is megalapozhatja a tankönyv engedélyének visszavonását. Hozzáteszik, hogy „a gyermekeink nem tanulhatnak olyan könyvekből, amelyek tényként kezelnek bizonyos társadalmi sztereotípiákat”. Ezért kérik az ombudsmant a tankönyvek jogszerűségének vizsgálatára.

A közlemény kitér arra, hogy a pedagógusok és szakértők visszajelzései alapján a szűkített tankönyvlistára került könyvekkel kapcsolatban általános minőségi problémák merültek fel. Szél példaként hozza fel, hogy a tankönyvek többek közt olyan kijelentéseket tartalmaznak, amelyek szerint a nők és férfiak szellemi képességei különböznek, a nők olvasásban, a férfiak matematikában jobbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik