Belföld

Kevesen jelentkeztek a diplomamentésre

nyelvvizsga (nyelvvizsga)
nyelvvizsga (nyelvvizsga)

Meg kellett hosszabbítani a programot, részben a pályázók gyenge tudása miatt.

A nyelvvizsga hiánya miatt diploma nélkül maradt ötvenezer embernek negyede jelentkezett a diplomamentő programra – írja szerdai számában a Magyar Nemzet. Közülük 5500-an jutottak el a támogatási szerződés megkötéséig. A rendelkezésre álló források fele még felhasználásra vár.

Az 5500 főn kívül még több ezren vesznek részt újabb szintfelmérőkön, mivel a programot meghosszabbították. Az év elején 71 új képzés indult, de január 12-én megnyitották a jelentkezés lehetőségét a következő két hónapban kezdődő kurzusokra is.

A diplomamentésre jelentkezőknek nem kell előzetes nyelvismeretet igazolniuk, de szintfelmérőt íratnak mindenkivel, hogy kiderüljön, van-e esélyük 240 óra alatt eljutni a középfokú nyelvvizsgáig. Az eddigi felmérőkből azonban az derült ki, hogy a jelentkezők jelentős része nem rendelkezik az elvárt alapszintű ismeretekkel sem. A program meghosszabbítására részben emiatt volt szükség – a rosszul teljesítők nagy száma miatt magasabb óraszámú képzéseket indítanak, melyek később fejeződnek be.

A keretösszeg hárommilliárd forint, melynek eddig megközelítőleg 50 százalékát kötötték le. Ebből 11-12 ezer résztvevő felkészítése valósulhat meg.

2020-tól már csak a középfokú nyelvvizsgával rendelkezők jelentkezhetnek a felsőoktatásba az idén elkészült felsőoktatási stratégia alapján, hogy a hasonló helyzeteket elkerüljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik