Belföld

A CBA neve is felbukkant egy homályos ingatlanügyben

51 és fél millió forintért adta el az V. kerület önkormányzata azt az ingatlant, amely később - átalakítás és egy üzlet bevezetése után - már 430 millióért került ki a piacra.

A homályos körülmények között eladott V. kerületi ingatlan sorsáról az LMP belvárosi ügyeket bemutató blogján számolt be. Információik szerint a Sas utca 17. szám alatti, összesen 310 négyzetméteres üzlethelyiséget a CBA bérelte 2007- től, „pontosabban a Lázár és Társai kft.” A képviselő-testület 2011. december 8-án döntött úgy, hogy az ingatlant kijelölik elidegenítésre: az elővásárlásra jogosult a Lázár és Fia Kft. (azóta CBA L. és F. Kft).

A forgalmi értékbecslés 73 642 600 forintban határozta meg az ingatlan értékét, ennek megfelelően az vételár 51 549 820 forint lett, a bérlőnek járó 30%-os kedvezménnyel. „Érdekes módon az ingatlan nyilvántartásba már nem a Lázár és Fia kft kerül bejegyzésre, hanem egy projektcég, a Sas utca 17 kft, amelyet a cégnyilvántartás szerint 2011. 12. 02-án alapítottak, tehát kb egy héttel azelőtt, hogy az üzlethelyiséget kijelölte volna az önkormányzat elidegenítésre” – fűzik hozzá, ahogyan azt is: ez a kis projektcég ekkor még nem reménykedhetett abban, hogy megszerzi az ingatlant, hiszen alapításakor még az önkormányzat tulajdonában állt a helység, amelyet a CBA bérelt. Mégis a Sas utca 17 nevet kapta a cég, amelyet 2012 áprilisában már tulajdonosként jegyeztek be.

A két helyrajzi számon szereplő ingatlanokra rögtön kétszer 40 millió forint jelzálogot jegyeztettek be – tehát a pénzintézet is többre értékelhette az ingatlant, mint az eladást megelőző forgalmi értékbecslés, világít rá a poszt.

Mint írják, 2014-ben a helyiséget borbárrá átalakítva kínálták megvásárlásra 1,39 millió euróért, ez körülbelül 430 millió forint. A poszt szerint az átalakítására 110 millió forintot szánt a tulajdonos, tehát ha ezt az összeget levonjuk és még 100 millió forintot le is alkudunk, a végeredmény az, hogy a piac még így közel négyszer többre taksálta a Sas utcai üzlethelyiséget, mint az önkormányzat. A borbárról a képeket itt nézheti meg.

Az Indexnek reagált az V. kerület önkormányzata: indoklásuk szerint a Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései alapján (Ptk. 373.§ (4). bek.) a bérlő más személyt vagy céget is kijelölhet a vételi jog jogosultjának az elidegenítésnél, átruházhatja az elővásárlási jogot az azzal járó kedvezményekkel és kötelezettségekkel együtt, így a CBA-s Kft. csak élt törvény adta jogával. A most 430 millióért kínált üzlethelységben egy már bevezetett étterem működik azok pedig drágábbak lehetnek, mint az üres ingatlan – reagált az önkormányzat.

Legutóbb az RTL Klub Híradója rántotta le a leplet két belvárosi ingetlanügyről, a módszer ugyanez volt. Értesüléseik szerint tavaly decemberben 42 millió forint helyett 29 millió forintért vehetett meg egy cég egy belvárosi üzlethelyiséget a bérlőknek járó kedvezménnyel – bár nem volt bérlő. A Helping Hungary Kft. korábban két másik, nagyértékű ingatlant is így szerzett meg: az egyik a Bajcsy-Zsilinszky úton, a másik a Nádor utcában található.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik