Belföld

Az LMP a legfőbb ügyészhez fordul a VI. kerületi választás miatt

Az ellenzéki párt azt szeretné, hogy Polt Péter hétfő előtt soron kívüli eljárásban vizsgálja meg a VI. kerületi vitatott ajánlóíveket. Az MSZP szerint sincs rendben a helyi választás.

Az LMP szerint elfogadhatatlan lenne, ha megsemmisítenék az önkormányzati választási ajánlóíveket a VI. kerületben, miközben választási csalás gyanúja miatt jelenleg is nyomozás folyik, így azok bizonyítéknak tekinthetőek. A papírokat hétfőn kellene megsemmisíteni, mert akkor telik le a választás utáni 90 nap.

A ökopárt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében felidézi: Terézvárosban szeptemberben tettek feljelentést, miután több száz olyan ajánlást találtak a Fidesz és a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja által leadott íveken, ahol az adatok egyeztek, de azokat a gyanú szerint nem ugyanaz a személy írta alá.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, az MSZP és a baloldali pártok azért tettek feljelentést, mert szerintük legalább 270 olyan támogató aláírás létezik, amellyel a Fidesz-KDNP-t és Schmuck Andor pártját is támogatták. Az adatok egyeznek, de az aláírások nyilvánvalóan nem ugyanattól a személytől származnak.

“Az LMP szerint az ügy érdemi és mielőbbi felderítéséhez speciális és kiemelt súlyú alkotmányos indokok is fűződnek. Ha ugyanis az esetet nem vizsgálják ki megnyugtatóan, az az egész választási eljárás tisztaságába vetett hitet ingathatja meg, mivel azt üzeni, hogy következmények nélkül lehet megsérteni a szabályokat. A párt ezért levélben kérte a legfőbb ügyészt, hogy akadályozza meg az ívek megsemmisítését” – közölte az ellenzéki párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik