Belföld

LMP: a Kehi tünteti el az uniós pénzeket

Az LMP szerint a közpénzek ellenőrzésére hivatott intézmény "sikeresen tünteti el" az uniós pénzeket. Az ellenzéki párt mindezt egy furcsa beszerzésre hivatkozva állítja.

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője egy olyan beszerzés részleteit ismertette, amelyben 17 millió forintot költött el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szervezetfejlesztési tanulmányok készíttetésére, és amelyre mindössze két, a témában referenciával nem rendelkező céget hívott meg, a Telos Partnerst és a Meritum Novumot. A pályázatot az előbbi nyerte.

A többi közt tudásmegosztás és minőségirányítás témakörökben készült tanulmány „eredménye” egy háromoldalas elnöki utasítás, amely a többi közt azt tartalmazza, hogy az informatikai eszközigény felmérését az üzemeltetési osztály látja el. Hadházy Ákos mindezt szükségtelennek tartotta, és azt állította: a pénzt a Kehi ellopta. 

Csarnó Ákos, az LMP közigazgatási szakszóvivője szerint az Orbán-kormány, ahelyett, hogy megfékezné, bátorítja és irányítja a korrupciót. A Kehit a kabinet arra használja, hogy lecsapjon a neki nem tetsző szervezetekre – folytatta -, a hivatal pedig fontos vizsgálatokat nem végez el – olvasható az MTI tudósításában. 

Mindezekre reagálva a Kehi közölte, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt feljelentést tett Hadházy Ákos ellen. A hivatal szerint ugyanis felmerül a gyanúja annak, hogy az LMP politikusa szándékosan, a Kehi lejáratása céljából állított valótlanságokat. 

Az ellenzéki politikus által kifogásolt esetről a Kehi azt írja, az Államreform Operatív Programban 27 millió forint uniós támogatást nyertek el szervezetfejlesztésre, amellyel a jogszabálynak megfelelően elszámoltak. Nem igaz, hogy 17 millió forintot költöttek tanulmányokra, nem két céget hívtak meg, hanem hármat, ezek rendelkeztek referenciával, és az sem igaz, hogy a projekt egyetlen eredménye egy háromoldalas elnöki utasítás, mivel csak a projekt eredményeiről szóló összefoglaló 28 oldal terjedelmű. A megkötött valamennyi szerződés nyilvános: teljes terjedelmében megtalálható a Kehi honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik