Belföld

Nem fogja elhinni, mit mondott Goodfriend Schifferéknek!

Semmi konkrétat, de azért olvassa el, ha már negyven percig álltunk érte a mínusz négy fokban! Amúgy tényleg tanulságos beszélgetés volt, ha nem is lettünk okosabbak.

Hosszú beszélgetés után jött ki Szél Bernadett és Schiffer András LMP-s képviselő André Goodfriend irodájából. A komplett magyar sajtó várta őket az amerikai nagykövetség előtt (negyven percig): arra ugyan komolyan senki sem számított, hogy kiderül végre, kiket tiltottak ki és miért, de azt azért reméltük, hogy valami (bármi) kiderül. Előreszaladunk, lelőjük a poént, bocsánat: nem derült. Azért álljon itt tömören, pontokba szedve, amit hallottunk és tapasztaltunk.

-A találkozót Goodfriend kérte. Ő nem is dobott fel témákat, csak az LMP által hozottakról volt szó. Az ügyvivő mindenben „tiszteletben tartotta” a két politikus véleményét.

-Schiffer András szerint Amerika szuverenitásának része, hogy az ő szabályaik szerint egy diplomata konkrét személyekről konkrét információkat nem ad át, ezt el kell fogadnunk. Nem is adott: Goodfriend sem feljelentéseket nem tesz és nem is közölt semmit, ami arra utal, hogy bárki a kitiltottak közül bűncselekmény gyanújába keveredett volna a magyar jog szerint. Pedig közölhetne, ha akarna és tudna ilyesmiről, az LMP-sek még rá is kérdeztek! De semmi.

-Schifferék szerint „több mint szerencsétlen”, ahogy a magyar kormány kezeli az egészet és ezt meg is mondták Goodfriendnek: perrel fenyegetni egy diplomatát, tüntetést emlegetni egy szövetséges ország nagykövetsége előtt „teljesen komolytalanná” teszi az egészet. Nincs kétségük a NAV-vezér felelősségéről, ám az ártatlanság vélelme Vida Ildikót is megilleti, elvégre liberális demokráciában élünk.

-Szóval a lényeg, hogy Vida coming outján kívül nem tudunk semmit az egészről. Nem is biztos, hogy volt bármilyen jogsértés, elvégre nem minden bűncselekmény, ami korrupció. (Bezzeg, ha az LMP lenne hatalmon!)

-Az amerikaiak nem akarják, hogy a fotósok és az operatőrök a nagykövetséget kamerázzák, még akkor sem, ha az egy LMP-sajtótájékoztató háttere. Aggódtak, hogy sérül a vízumért sorban állók „privacy-je.” (Nem állt sorban senki.) Úgyhogy az egész helyszínt elforgatták 180 fokkal. Ezzel viszont az volt a baj, hogy belógott a szovjet emlékmű – ez sem tetszett nekik. Ekkor már elég idegesek voltak a már fél órája fagyoskodó operatőrök. Az esti híradókból kiderül, ki hogyan oldotta meg a helyzetet.

-A keleti nyitásról annyit, hogy az USA szerint azzal önmagában nincs gond, ha valaki az oroszokkal üzletel, de a transzparenciát nagyon hiányolják és Paks bővítése kapcsán végképp nem látják, milyen értékek mentén zajlik a kormányzás. Az mindenesetre aggasztja őket, ahogy Putyin a civilekkel bánik. Ha függetlenek lennénk az oroszokkal, az egyik fő partnerünk Amerika lenne, ezt sem szabad elfelejteni.

-Az LMP szerint eleve nem is kell bővíteni az atomkapacitást. Az átláthatóság hiánya kormányokon átívelő probléma: anno még maga Orbán ágált a Déli Áramlat ellen, Paksot pedig kéz a kézben készítette elő a Fidesz és Bajnaiék, amiből akkor csak azért nem volt botrány, mert Schifferék még nem ültek Parlamentben.

-Minden sajtómunkás profi néptáncossá változik, ha negyven percet áll a mínusz négy fokban.

-Shiffer és Szél megmondta Goodfriendnek, hogy emlékezetpolitikai kérdésekben „nem ártana nagyon visszafogottan véleményt nyilvánítani, vagy egyáltalán nem”, és vigyázni kellene az igazságtalan vádaskodásokkal (McCain), mert ez csak arra jó, hogy egy populista kormány (Orbán) szabadságharcos retorikára váltson.

-Öltözzenek rétegesen, tényleg nagyon hideg van!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik