Belföld

Orbánt Orbánnal figyelmeztetik Putyinra

orban-putyin(210x140).jpg (orbán putyin)
orban-putyin(210x140).jpg (orbán putyin)

Az LMP társelnöke szedte csokorba, mit is mondott a kormányfő, amikor még nem volt kormányfő. Az Együtt beleszólna a találkozó előkészítésébe, mert nem hisz a kormányfőnek.

Tavasszal újra Magyarországra látogat Putyin orosz elnök. Schiffer András a látogatás előtt Facebook-oldalán felidézte Orbán Viktor „örökérvényű figyelmeztetéseit”.

„Történik valami, ami Magyarországon mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. Úgyhogy arról mi semmit nem tudunk.” (Orbán Viktor, 2008.02.28.)

„Nem kellene megengedni az utánunk következő fiataloknak, hogy miután mi a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot. Ezek igen is fontos üzenetek a jövő számára. Azt üzenjük innen egyfajta új nyugat nemzedékként a fiatalabbaknak, hogy igen továbbra is tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett, ne engedjék, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék. Szeressék, hogy Magyarország egy nyugatos ország, ami azt jelenti, hogy hiszünk az emberi akarat szabadságában, és hiszünk az egymásért vállalt kölcsönös felelősségben, ami elválaszthatatlan része a nyugati kultúrának. Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik. A demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, csak az emberek szívéből nőhet ki, és rendezheti be az élhető magyar életet. Boldog születésnapot Fidesz!” (Orbán Viktor, 2007.03.30.)

„Hagyjanak fel a különutas orosz politikával, a különutas energiapolitikával és helyette dolgozzunk inkább azért, hogy Európának legyen közös külpolitikája Oroszország irányába, és az Európai Uniónak legyen az energiafüggőséget enyhítő közös energiapolitikája Oroszország és más harmadik szereplő irányába is.”(Orbán Viktor, 2007. 03.30)

Schiffer András az orbáni idézetek mellé tette Szijjártó Péter 2008-as szavait, amelyben a jelenlegi külügyminiszter is  puccsszerűnek nevezte Gyurcsány moszkvai alkuját a Déli Áramlatról. Az LMP politikus immár klasszikusnak számító fényképeket is feltöltött Putyinról, Gyurcsányról meg Totó kutyáról. 

Mint korábban megírtuk, az orosz elnök márciusban érkezik hazánkba. Pontos dátum még nincs, a Miniszterelnökségen Orbán Viktor kül- és belföldi programjait egyeztetik, hogy mindkét félnek megfelelő időpontot találjanak. 

Együtt: Orbán a magyar érdeket képviselje!

Az Együtt felszólította a kormányfőt, hogy a parlamenti pártokat is vonják be az Orbán-Putyin találkozó előkészítésébe, a kormányfő ne adja el a földgáztározó kapacitást a Gazpromnak, mert ez tovább növelné azt az orosz kiszolgáltatottságot, melybe a paksi paktummal taszította az országot. Az ellenzéki párt fölmondatná a Paks2 és a hozzá kapcsolódó gigahitel-megállapodást is a kormányfővel. 

Az Együtt nem bízik a kormányban, hiszen egy évvel ezelőtt “egy kísértetiesen hasonló találkozó során írták alá a Paks2-szerződést”. A párt attól tart, hogy a találkozón szóba kerül az a korábbi, a kormány által nem cáfolt terv, miszerint a kabinet a magyar tulajdonú gáztározó-kapacitások egy részét eladná az orosz Gazprom óriáscégnek. Az Együtt felszólítja Orbán Viktort, hogy a találkozón ne tegyen újabb szívességeket Putyinnak, hanem képviselje végre a magyar érdeket! 

Az orosz elnök egyébként újévi üzenetében nem feledkezett meg a magyar kormányfőről sem. Orbán Viktorhoz intézett üzenetében kiemelte: számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére. “Ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának.”

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik