Belföld

Újabb százmillió hűtőgépcserére

hutoszekreny(210x140).jpg (hűtőszekrény, )
hutoszekreny(210x140).jpg (hűtőszekrény, )

Módosult a hűtő- és fagyasztócsere-program pályázati kiírása: további 107 millió forinttal támogatja az állam a régi, energiafaló hűtőgépek és fagyasztók cseréjét, a beadási határidő jövő február 15-ig tart - közölte a CECED Magyarország Háztartásigép-gyártó és -forgalmazó Érdekérvényesítő és -képviselő Egyesülés az MTI-vel hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint így a pályázatra fordítható összeg összesen 795 237 000 millió forintra nőtt, a pályázatonkénti támogatás maximális értéke 5 000 forinttal emelkedett. Az emelt összeg az A+ energiaosztályú készülékeknél maximum 30 000 forint, az A++ és A+++ energiaosztályú készülékeknél 40 000 forint támogatás jár. A már benyújtott pályázatokra is érvényes ez a módosítás, így azok a pályázók, akik december 29-e előtt nyújtották be a pályázatukat, jóváhagyása esetén az emelt támogatási összeget fogják megkapni – áll a közleményben.

A támogatásra bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély pályázhat. A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptember 25-én hirdette meg az “Otthon Melege Program”-hoz kapcsolódó pályázati felhívást, ezt követően október 27-től lehet a támogatásért pályázatot benyújtani 2015. február 15-ig, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. 

A pályázat eredetileg a nyugdíjasok és nagycsaládosok részére került meghirdetésre, de a tárca a pályázattal kapcsolatos visszajelzéseket mérlegelve módosította a pályázati feltételeket, és minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély számára lehetővé tette a programban való részvételt. 

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 30.000 forint, A++ és A+++ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 40.000 forint. A háztartási készülék cserével minimum 10 százalékos energia-, vagy minimum 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni.

A megtakarítást a pályázat készítésekor a pályázati portál automatikusan számítja a megadott adatok alapján. A pályázati honlapon lehet megtalálni a pályázatban támogatással vásárolható készülékek, valamint a lebonyolításban résztvevő kereskedők listáját. A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik