Belföld

Óvatosabban “játsszunk a tűzzel”

Harmincnégy százalékkal csökkent a karácsonnyal és az azt megelőző készülődéssel összefüggő tűzesetek száma az adventi időszakban tavalyhoz képest - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közleményében azt írta: az adventi és karácsonyi időszakban gyakoriak a gyertyák, mécsesek által okozott tűzesetek, ezeknek a megelőzésére az idén is nagy figyelmet fordított a katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, cikkekkel, közleményekkel, nyilatkozatokkal és bemutatókkal is felhívták az emberek figyelmét a téli ünnepkör veszélyeire.

Közölte: hatékony volt a tűzmegelőzés és a lakosság tájékoztatása, ennek köszönhetően idén “jobban odafigyeltek az emberek a tűzgyújtás szabályainak betartására”, december 1. és 27. között a tavalyinál 34 százalékkal kevesebbszer riasztották a tűzoltókat olyan tűzhöz, amelyet adventi koszorú, gyertya vagy karácsonyi égősor okozott. Az esetek többségében a tűz csak minimális károkkal járt, de idén is előfordult, hogy egy ház a tűz miatt vált lakhatatlanná.

Kitért arra is, hogy nem szabad megfeledkezni a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről sem. Fontos a rendszeres szellőztetés, különösen azokban a helyiségekben, ahol nyílt lánggal égő fűtőberendezés van. A szén-monoxid-érzékelők egyre több életet mentenek meg – tette hozzá.

A karácsonyfák a legtöbb helyen január 6-ig állnak, ezért továbbra is körültekintően kell gyertyát, mécsest és csillagszórót gyújtani, mert a fűtött lakásban a kivágott fenyőfa folyamatosan szárad, és egyre könnyebben meggyullad akár a legkisebb szikra hatására – írta az OKF helyettes szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik