Belföld

„Álegyetemi” végzettsége is van a szegedi egyetem új urának

Devecz Miklós, Orbán Viktor (Devecz Miklós, Orbán Viktor)
Devecz Miklós, Orbán Viktor (Devecz Miklós, Orbán Viktor)

Devecz Miklós a zalaegerszegi labdarúgóklub elnöki székéből kerül az egyik legnagyobb egyetem kancellári posztjára.

Kedden derült ki, hogy Devecz Miklós, a zalaegerszegi ZTE labdarúgóklub elnöke, a MÁV Személyszállítási Zrt. volt vezetője lesz a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, vagyis az a kormánykinevezett, aki az egyetem pénzügyeinek felügyeletét átveszi a Rektori Hivataltól – írja az Átlátszó Oktatás. Ezzel a kormány keretek közé szorítja az intézmény gazdasági autonómiáját.

Devecznek felsőoktatási menedzseri tapasztalata nincs. Villamosmérnöki diplomájának megszerzése után több magyar (Flextronics, MÁV Személyszállítási Kft., BKK Parking) és cseh (OKD Doprava) cég vezetőségében ült, 2005-ben pénzügyi és menedzsment MBA diplomát szerzett, továbbképzéseken vett részt Franciaországban és Japánban is.

 Facebook

Emellett korábbi életrajzaiban végzettségként feltüntette a „Newport University” és a budapesti Econovum által kiadott papírokat, melyeket korábban PhD végzettségként tüntetett fel, illetve a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. sajtóközleményben azt írta róla, hogy az „amerikai Newport International University-n doktorált”.

A Newport University 2006 óta az Egyesült Államokban semmilyen formában nem működhet oktatási intézményként, előtte is csak Wyoming államban volt bejegyezve, szövetségi felsőoktatási akkreditációja nincs. A Newportos „diplomákat” egy magyar, felnőttképzési akkreditációval rendelkező intézmény, az Econovum Professzorok Vezetőképző Iskolája adta ki. Az egyéves PhD képzés azért fircsa, mert ilyen fokozatra mind Amerikában, mind Magyarországon csak évek munkájával lehet szert tenni.

A Newportos diplomákról már korábban írt az Átlátszó Oktatás, megemlítve Deveczet is. A blog megkereste a kancellárt, aki elismerte, hogy ezt a végzettséget és a PhD-t a cikk hatására már nem szerepelteti életrajzában, attól fogva már „nem releváns”. „Engem pályámon nem a titulusok megszerzése, hanem a megszerzett tudás aprópénzre átváltása érdekelt és érdekel” – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik