Belföld

A vasárnapi lapoknak is betesz a zárva tartás

A tervezett intézkedések hatását egyelőre nem tudják megbecsülni, de mindenképpen veszteséggel számolnak a vasárnapi lapokat kiadó cégek.

Hornyacsek Zoltán, a Blikk kiadóigazgatója az atv.hu-nak elmondta, hogy „több részletes hatástanulmányt is készítettek már” arra az esetre, ha valóban bevezetik a nagyobb üzletek vasárnapi zárva tartását. Ezek alapján úgy gondolják, hogy „kevesebb példányt tudnak majd értékesíteni a vasárnapi kiadványukból, de még nem tudják, hogy pontosan mekkora visszaesésre kell számítaniuk”. Attól függően, hogy a versenytársaik miként reagálnak az új jogszabályra, „olyan stratégiát választanak, amivel minél kisebb veszteség éri őket”.

A Nemzeti Sportot, nyolc megyei napilap vasárnapi számát, illetve a Vasárnap Reggelt kiadó Mediaworksnél egyelőre nem tudják, milyen mértékben tevődik majd át napilapvásárlás a vasárnap nyitva tartó helyekre. Elsősorban a sportesemények beszámolói azok, amelyek más módon nem feltétlenül jutnak el az olvasókhoz, ráadásul a vasárnapi lapok általában több családcentrikus, fiataloknak és gyerekeknek szóló tartalommal készülnekmondták a cégnél.

A Vasárnapi Hírek főszerkesztője szerint a vasárnapi zárva tartás akár megfelezheti a lap példányszámát, amire a kiadóval közösen reagálni fognak. „Az előremenekülést tervezzük, mit is tehetnénk mást? Elkullogni biztosan nem fogunk, fura, de éppen januárban lesz 30 éve, hogy létezik a Vasárnapi Hírek” – mondta Gál J. Zoltán.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik