Belföld

Orbánék jogerősen is elbukták Baka leváltását

Baka-Andras(210x140).jpg (baka andrás, )
Baka-Andras(210x140).jpg (baka andrás, )

A strasbourgi emberi jogi bíróság jogerősen is döntött arról, hogy 2011-ben megsértette a menesztett főbíró véleménynyilvánítási szabadsághoz, valamint a jogorvoslathoz való jogát, így a tisztességes eljárás követelményét a magyar állam – írja a Népszava.

Az egyhangú májusi ítéletet egy az egyben fenntartotta a nagykamara is, amely így jogerősen kimondta: Baka Andrást azért váltották le a Legfelsőbb Bíróság (LB) éléről, mert bírálta a kormányoldal törvényeit – értesült a Népszava.

Úgy tudják, a mai ítélet azzal is súlyosbítja a kabinet kudarcát, hogy általánosságban is kimondja: a “bírónak joga van véleményt mondani a bírósági szervezet működéséről”.

Bakát 2009-ben választották meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé hat évre. Mandátumának még a felét sem tudta kitölteni, mikor őt és helyettesét a bírósági szervezet átalakítására hivatkozva eltávolította a kormány. Az LB-t ugyanis 2012 januárjától Kúriára keresztelték át.

A strasbourgi bíróság tegnap megerősített – várhatóan ma nyilvánosságra kerülő – jogerős ítéletében meghatározza a volt főbíró kárpótlásának “összegét” is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik