Belföld

Magyar is van a legzavarbaejtőbb EP-képviselők közt

Viccesek, furcsák vagy bicskanyitogatók – sokféle embert beszavaztak a választók az Európai Parlamentbe.

Egészen furcsa arcok is helyet kaptak a strasbourgi padsorokban az elmúlt években – írja a Business Insider. Playboy-címlaplány, vicclapszerkesztő, szemforgató bevándorlásellenesek, hajléktalanok deszkakunyhóját felgyújtó és saját pártja női aktivistáit lekurvázó képviselőket gyűjtött össze az amerikai portál.

A lengyel Janusz Korwin-Mikke júniusban foglalta el helyét az Európai Parlamentben: arról híres, hogy úgy gondolja, Hitlernek valójában nem volt tudomása arról, hogy zsidókat ölnek meg a koncentrációs táborokban, és hangot adott azon véleményének, hogy a túlélők „holokausztipart” valósítottak meg. Fontos célkitűzése a nők megfosztása szavazati joguktól. „Frappáns” idézeteinek saját Facebook-oldalt üzemeltet. Egyszer például azt mondta, hogy az Európai Bizottság épületéből kuplerájt kéne csinálni – volt benne, úgyhogy tudja, mit beszél. Korábban egyébként profi bridzsjátékos volt.

A brit Nathan Gill a szigetországi bevándorlók ellen harcol. Ez mondjuk nem akadályozza meg abban, hogy saját cégében lengyel és Fülöp-szigeteki bevándorlókat dolgoztasson éhbérért.

 Getty Images / Franco Origlia

A volt olasz fasiszta vezető, Benito Mussolini unokája, Alessandra Mussolini is EP-képviselő, Silvio Berlusconi pártjával jutott be. 2006-ban egy transznemű képviselőtársát azzal osztotta ki, hogy „jobb fasisztának lenni, mint köcsögnek”. Politikai karrierje előtt énekesként és színésznőként próbálkozott, 1982-ben kiadott egy lemezt Japánban, 1983-ban pedig a Playboyban szerepelt.

A francia Bruno Gollnisch 1989 óta EP-képviselő, egy ideig Marine Le Pennel harcolt a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetéséért. 2011-ben felfüggesztették a mentelmi jogát faji gyűlölet szítása miatt, de nem erről híres igazán, hanem arról, hogy egy bevándorlásellenes felszólalása közben lecsúszott róla a nadrág. Egyébként diáktüntetést is szerveztek ellene, amikor egy lyoni egyetem professzorává nevezték ki.

A német Martin Sonneborn évekig egy szatirikus magazin szerkesztője volt, mielőtt politikai pályára lépett. 2011-ben egy kampányplakáton feketére festett arccal jelent meg, és az volt alá írva, hogy „Ich bin ein Obama”, utalva John F. Kennedy híres „Ich bin ein Berliner” beszédére. Pártja, amit egyszerűen „A Párt”-nak hívnak, egyik fő célkitűzése a berlini fal újjáépítése.

Az olasz bevándorlásellenes Északi Liga képviselője Angelo Ciocca. Korábban Lombardia polgármesterének asszisztenseként dolgozott, a településvezető arról vált híressé, hogy vasrácsokat állított fel, hogy azokkal védje a községet a bűnözőktől. Választási kampányfilmjének forgatásához öt bevándorlót – egy indiait, egy pakisztánit, egy Sri Lanka-it, egy angolait és egy észak-afrikait – bérelt fel, akik a filmben elmondják honfitársaiknak, hogy ne jöjjenek Olaszországba.

Wikimedia Commons

Az ír Luke Flanagan EP-képviselői választási kampányában az EU ellen hadakozott. Haj- és szakállstílusa a Flash Gordon-képregények egyik karakterére emlékeztet, ezért Luke Ming Flanaganként emlegetik. A marihuána legalizálásáért is küzd, 2001-ben az ír parlament minden tagjának küldött egy-egy füves cigit.

Szintén Olaszország veteránja Mario Borghezio, aki 1999-ben csatlakozott az EP-hez. Hírnevét meglehetősen bicskanyitogató dologgal alapozta meg, 2005-ben egy híd alatt hajléktalanok deszkakunyhóját gyújtotta fel. 2011-ben kirúgták frakciójából, mert azt mondta az olasz integrációs miniszter asszonynak, hogy jobban állna neki, ha inkább háziasszonykodna. Borghezio több alkalommal tűnt fel azzal, hogy a vonaton látványosan nekiállt fertőtleníteni az üléseket, ahol előtte bevándorlók ültek, 2011-ben pedig be akart törni a Bilderberg-csoport ülésére.

A német Nemzeti Demokrata Párt színeiben jutott be Udo Voigt, aki 2007-ben Rudolf Hesst, Hitler helyettesét Nobel-békedíjra akarta jelölni. 2010-ben beperelt egy szállodát, mert az nem akarta beengedni arra hivatkozva, hogy nem tudnák garantálni miatta a többi vendég nyugalmát. A pert elvesztette. 2009-ben hét hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert a 2006-os foci-vb-n rasszista szórólapokat terjesztett. Az Európai Parlament polgárjogi bizottságában foglal helyet.

Godfrey Bloom a brit jobboldali populista UKIP  tagjaként került be az EP-be, de 2013-ban kirakták a frakcióból, mert nemes egyszerűséggel lekurvázta a párt női aktivistáit. Idén a pártból is kilépett, mert szerinte Nigel Farage-ék túlságosan igyekeznek polkorrektek lenni. Negatív rekordot tart az Európai Parlamentben – 2009 és 2014 közt csaknem 7000 szavazásból alig 1600-on vett részt.

Az olasz Romano La Russa 2004 és 2009 közt volt az Európai Parlament tagja. Apja fasiszta parlamenti képviselő volt a II. világháború alatt és ő is csodálja a Mussolini-korszakot. Hisz abban, hogy a homoszexualitás gyógyítható betegség. Nézetei ellenére ő is a polgárjogi bizottságban foglalhatott helyet.

 Hír24 / Neményi Márton

És ne feledjük a magyar Szegedi Csanádot sem, aki 2007-ben a Magyar Gárda alapítója volt, amit két évvel később betiltottak. A Jobbik színeiben jutott be az EP-be, majd 2012-ben rájött, hogy valójában zsidó. Miután kiűzték pártjából, függetlenként bent maradt a testületben és igen gyorsan csodálatos átváltozáson ment keresztül – ultraortodox zsidó lett, aki megtartja a sabbatot és rendszeresen jár a zsinagógába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik