Belföld

Csellel térnének vissza a nyolckerbe a szociális munkások

Az AIDS és a Hepatitis-C visszaszorítása miatt is fontos, hogy ne hagyják magukra a veszélyeztetett rétegeket – mondták a Kocsis Máté által kiszorított civilek.

A nyolcadik kerületi önkormányzat ellehetetlenítette őket, ezért kellett távoznia a Kék Pontnak, az intravénás droghasználókon segítő szervezetnek a Józsefvárosból. „Csak azért, mert a civileket nem szeretik az ország vezetői, még nem adhatjuk fel a programjainkat” – mondták az Index.hu-nak az Alternatíva Alapítvány alapítói. A szervezetet a Kék Pontból kivált három szociális munkás hozta létre.

Az új alapítvány egy busszal járná a kerületet, hogy steril fecskendőket, motivációs anyagokat, az egészségügyi kezeléshez szükséges információkat juttassanak el a droghasználókhoz. „Tudjuk, hogy sok olyan ember van, akinek segítségre van szüksége, és akik ma egyre kevesebb helyre fordulhatnak” – mondták az alapítók.

Az alapítvány másfélmillió forintos magánadományból kezdte meg működését. Első akcióként HIV szűrést végeznek több budapesti helyszínen egy Magyarországon először alkalmazott módszerrel, ami hasonlóan pontos, mint a laboratóriumi vizsgálatok, de egy perc alatt elvégezhető. Magyarországon idén csak az első hat hónapban annyian haltak meg AIDS-ben, mint tavaly egész évben. A kiszűrt fertőzöttek száma 3 ezer fő. A legnagyobb kockázatnak kitett csoportok az intravénás szerhasználók, valamint a szexmunkások.

A legnagyobb budapesti tűcsere-pont ellehetetlenítése óta sem a steril eszközökhöz való hozzáférés, sem a helyzet monitorozása nincs biztosítva olyan mértékben, mint a járvány visszaszorításához szükséges lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik