Belföld

Elfogult volt az önkormányzati lap, mégsem hibázott

3,8 milliós bírságot kapott a baja.hu, amiért az önkormányzati választások kampányában nem adott megjelenési lehetőséget a Fidesszel szemben induló Sikeres Bajáért Egyesületnek. A belső vizsgálat mégis arra jutott, hogy nem lehet elmarasztalni a portált.

A párt helyi médiából való kiszorítása miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) októberben rótta ki a bírságot az önkormányzati tulajdonban lévő Baja Marketing Kft.-re, mivel a baja.hu a területi választási bizottság korábbi határozata ellenére sem számolt be az egyesület sajtótájékoztatójáról – írja az Index.

Szeptember 20-án a Bács-Kiskukn Megyei Területi Választási Bizottság marasztalta el az oldal kiadóját, mivel az megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség – a választási törvényben megfogalmazott – elvét, mert az augusztus 28. és szeptember 11. közötti az időszakban semmilyen formában nem biztosított megjelenési lehetőséget az egyesületnek. A határozatot a Kúria is helyben hagyta.

Az egyesületből végül hárman kerültek a képviselőtestületbe a fideszes irányítású városban, egyikük levélben kért információt a polgármestertől a jogerőre emelkedett ítélet kapcsán. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy kivizsgálták-e ki a felelős az elfogult szerkesztésért.

A válasz szerint a Baja Marketing Kft. felügyelőbizottsága már lefolytatta a belső vizsgálatot, amelyben azt állapították meg, hogy a lap munkatársai nem hibáztak. Az indoklás szerint hibát éppen az egyesület vétett, hiszen olyan sajtóközleményt akartak megjelentetni, amely „nem hiteles”, ráadásul azt nem is a megfelelő e-mail címre küldték.

Az Index szerint a jogerősen elítélt lap vizsgálatában a legérdekesebb magyarázat az, hogy a kiadó mindenben eleget tett a választási bizottság határozatának, az ugyanis „a jogsértéstől nem tiltotta el” a kft.-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik