Belföld

TASZ: új fenyegetettségek a magyar AIDS-fronton

Magyarországon javul a betegellátás, növekszik a fertőzöttszám, és bármikor jöhetne egy járvány is – írja a TASZ az AIDS világnapja alkalmából kiadott jelentésében.

A betegellátás területén mérföldkőnek számít a vidéki központok megnyitása, ugyanakkor a megelőzés terén Magyarország rosszabbul teljesít – derül ki a Társaság A Szabadságjogokért közleményéből.

Nem is tudják sokan, hogy betegek

Míg az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt 10 évben, hazánkban azonban négyszeresére nőtt. A TASZ azonnali felelős szerepvállalásra szólítja fel az egészségügyi kormányzatot, hogy a jelenlegi trend visszafordítható legyen. A TASZ szerint a prevenciós munkát végző civilszervezetek megerősítésére és célzott szűrőprogramokra van szükség.

A TASZ HIV/AIDS programja évek óta azon dolgozott, hogy az egyetlen budapesti kezelési központ mellett létesüljenek regionális központok is. 2014. július 1-jétől már három vidéki nagyvárosban (Debrecen, Miskolc és Pécs) is működnek HIV-specialista infektológiai osztályok. A megelőzés terén azonban ijesztőek a trendek. Stagnáló szűrésszám mellett az elmúlt öt évben megduplázódott a kiszűrt új esetek száma, amiknek többségét késői stádiumban fedezik fel.

Óvatos becslések szerint is legalább 50 százalékos a felderítetlenségi arány, ami nagyon magas. Az egyre romló statisztikák és a növekvő AIDS-megbetegedések száma is alátámasztják, hogy hazánkban nagyon sokan nem ismerik HIV-státuszukat.

Szakpolitikát kriminalizálás helyett

Magyarországon eddig főként szexuális úton terjedt a HIV. Az ártalomcsökkentő programok alacsony lefedettsége, illetve bezárása következtében, valamint a megváltozott injektálási szokásoknak köszönhetően a droghasználók körében bármikor járvány alakulhat ki. A TASZ szerint emberi jogi megközelítésre és jó közegészségügyi szakpolitikára van szükség, ideologizálás és kriminalizálás helyett.

A tű- és fecskendőcsere-programok, valamint a helyettesítő terápiák bizonyítottan költséghatékony megoldások, amelyek ahol megfelelő támogatással működnek, megállították a HIV és hepatitisjárványt a droghasználók körében. Az ártalomcsökkentő programok ellehetetlenítésének rövid távon a droghasználókra, hosszabb távon pedig a lakosságra lesznek súlyos közegészségügyi következményei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik