Belföld

Wieszt-ügy: helyben hagyták a volt MSZP-s politikus ítéletét

A korábban a XI. kerületben politizált Wieszt János négyéves börtönbüntetése megmaradt, a másod- és a harmadrendű vádlott büntetését viszont enyhítették.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint Wieszt két társát – ügyvédeket – befolyással üzérkedés miatt 2-2 év letöltendő börtönre, továbbá 8 millió 200 ezer, illetve 5 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a törvényszék, de a szabadságvesztés végrehajtását öt-öt évre felfüggesztette. A két vádlottnál eltörölték a közügyektől és a foglalkozástól való eltiltást.

Wieszt János az elsőfokú ítélet szerinti 2 millió 200 ezer forint vagyonelkobzást és félmilliós pénzbüntetést is kapott, ezt a jogerős döntés szintén helyben hagyta.

A Wieszt-ügy 2010 tavaszán, a választási időszakban pattant ki egy évekkel korábban készített, majd az internetre felkerült videofelvétellel, amely a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint bizonyította, hogy az MSZP akkori frakcióvezetője évekkel korábban az újbudai vagyongazdálkodási bizottság vezetőjeként több millió forint csúszópénzt fogadott el egy önkormányzati üzlethelyiség eladásával kapcsolatban. A feljelentést egy vállalkozó tette az általa 2007-ben rejtett kamerával készített felvétel alapján, amelyen látható, amint Wieszt János pénzt vesz át.

Wieszt János és két, hasonló jellegű korrupciós cselekményekkel megvádolt társa az eljárás során tagadta bűnösségét. Wieszt János egy időben a politika áldozatának nevezte magát, a videofelvételt manipuláltnak tartotta, és évekig nem tett részletes vallomást, majd az elsőfokú eljárás utolsó szakaszában azt adta elő védekezésként, hogy pénzszűkében volt, ezért kért kölcsön vállalkozóktól.

A Fővárosi Törvényszék idén januárban első fokon négy év börtönnel, 2,2 millió forint összegben vagyonelkobzással és félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta Wieszt Jánost vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés miatt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik