Belföld

Újabb büntetés Brüsszeltől

Útépítési tenderek miatt vizsgálódnak, több programnál elzárták a pénzcsapot.

Az Európai Bizottság több mint fél éve vizsgálódik „aszfaltügyben” Magyarországgal szemben, miután a kormány 2007 óta úgy írt ki útépítésekre közbeszerzést, hogy előírta: a pályázóknak 50 kilométeren belül aszfaltkeverő üzemmel kell rendelkezniük. A bizottság szerint ez túl szigorú kritérium volt, kizárták például azokat, akiknek mobil aszfaltkeverőjük van. A problémás közbeszerzések miatt 90 milliárdos büntetést róttak ki – írja a 444.

Az alkalmazott „korrekció” azt jelenti, hogy a pénzt visszavonják a már megítélt építkezésektől, viszont új pályázatokra még le lehet hívni. Az elköltés viszont 2015 végéig reménytelennek tűnik. Ezért a kormány nem akar belemenni a korrekcióba.

Hétfőn délután a Portfolio megírta, hogy a vita miatt az Európai Bizottság a Közlekedésfejlesztési Operatív Programnál (KÖZOP) és a Regionális Operatív Program (ROP) hétfajta útügyi prioritásának magyar számláit nem fizeti ki, ezeken felül még három operatív program egyes fejlesztési területein is elzárták a pénzcsapokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik