Belföld

Újpesti időközi: óriási vereség a Fidesznek

Horváth Imre (Horváth Imre)
Horváth Imre (Horváth Imre)

A kormánypárt kétharmada múlhat az eredményen. Széles Gábor már előre érezte a vereséget.

98,79 százalékos feldolgozottsági arány mellett behozhatatlan hátránya van a Fidesznek. 50,62 százalékot kapott a szocialista Horváth Imre és mindössze 30,67% jutott a fideszes Dr. Hollósi Antal Gábornak. A jobbikos Urbán Flórián 9,82%-ot, az LMP-s Kanász-Nagy Máté 5,04-et kapott. A szocdem színekben induló Schmuck Andornak mindössze 2,52 százalék jutott.


Fotó: MTI/Kovács Tamás 

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 17.30-ig 22580-an, a választásra jogosultak 28,93 százaléka járult az urnákhoz Újpesten, az időközi országgyűlési képviselőválasztáson. Ez kevesebb, mint fele az áprilisi aránynak – akkor 17.30-ig már a választók több mint hatvan százaléka voksolt.

A szocialista Kiss Péter halála miatt kell új képviselőt választani. Ha a szavazást a Fidesz-KDNP jelöltje elbukja és jövő év elején a veszprémi időközit sem nyeri meg a kormánypárt, akkor elolvadhat a kétharmados többség.

A vasárnapi szavazáson egyetlen rendkívüli esemény történt, az egyik XIII. kerületi fülkében egy otthagyott szavazólapot találtak, amit a helyi választási bizottság érvénytelenített. Az időközi választáson 17 választópolgár külföldről, kilenc külképviseleten vett részt, a legtávolabb Szöulban.

Noha azt a tájékoztatást adták, hogy részeredmények háromnegyed 8 után várhatóak, Széles Gábor nagyvállalkozó, aki korábban az Orbán Viktornak kétharmadot hozó energiacellával keltett feltűnést, már 19.44-kor bánatát fejezte ki Facebook-oldalán. És még az energiacellából sem lett semmi.

 

Az eredmény ismeretében a Fidesz-frakció közölte: “a várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben”, az MSZP meg tudta tartani azt a mandátumot, ami eddig is az övé volt, hiszen a tavaszi választáson szintén szocialista színekben nyert Kiss Péter.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője viszont azt mondta, hogy az eredménnyel bebizonyosodott, hogy demokratikus körülmények között is le lehet győzni a Fideszt. A párt fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes szerint ez volt az első lépés a Fidesz kétharmadának lebontása felé, a következő a veszprémi időközi választás lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik