Belföld

Táplálékkiegészítőket tiltott be az ÁNTSZ

Megtiltotta számos, úgynevezett különleges táplálkozási célú élelmiszer forgalmazását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Főleg sportolóknak, neház fizikai munkát végzőknek ajánlott termékek akadtak fenn a rostán.

A kifogásolt készítményekben nem engedélyezett vegyületek, negatív listán szereplő gyógynövények, új élelmiszer összetevőnek minősülő anyagok, határértéket meghaladó vitaminok, pszichotróp anyagok találhatóak, melyek egészségre gyakorolt hatása vagy már bizonyított, vagy pedig – engedélyének hiánya miatt – még nem ismert – írja az MTI az ÁNTSZ tájékoztatója alapján.

Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF) érkezett tájékoztatások alapján láttak hozzá a vizsgálathoz, amelyben több, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriájába tartozó, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszereket ellenőriztek.

 

A termékek nagy része az ellenőrzések időpontjában már nem volt forgalomban, raktárkészlet sem volt elérhető. Azokban az esetekben, ahol még megtalálható volt a készítmény, ott az egészségügyi hatóság a további forgalmazását megtiltotta, a szükséges intézkedéseket megtette.

A honlapon felsorolt készítmények a kifogásolt összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, azt kérik, hogy aki vásárolt a készítményekből, ne fogyassza el. A kifogásolt termékek listáját itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik