Belföld

Szájer még nem keres idehaza állást

„A magyar útkeresés nem ütközik uniós szabályba. Az alapszerződés nem mond olyat, hogy nem lehet megadóztatni a multikat” – mondja a legfrissebb Heti Válasznak.

A hetilap már első kérdésében az EU elhagyására utal. A fideszes politikus válaszában azonban a helyzet félreértésének tartja, hogy már nem érdemes hosszú távra terveznie az Európai Parlamentben. „Magyarország az uniós stabil tagja, egyetlen, az ország belső viszonyaival foglalkozó vizsgálat sem mutatott ki semmi olyat, amiért ilyesmit érdemes lenne felvetni. (…) Az, hogy kemény és igaztalan támadások érték hazánkat, évek óta tény, de ez Magyarország státuszán nem változtat. Idén meg lezajlott három választás, újabb legitimációt adva a kormánynak.”

Azt ugyanakkor Szájer is elismeri, hogy az „ország megítélése kétségkívül rosszabb, mint bármikor”. Az EP-képviselő ezt azzal magyarázza, hogy másokkal ellentétben „mi beszélünk is arról, amit teszünk”. Az is kiderül, hogy a „mi” alatt a Fideszt érti, hiszen azzal érvel, hogy a fideszesek mindig is elmondták a véleményüket, sosem igazodtak véleményvezérekhez, sosem álszenteskedtek.

Szájer a tusványosi beszédet is megvédi. A kormányfő illiberális szóhasználatát ő sem tartja szerencsésnek, de szerinte Orbán beszédét kiforgatták. Ő úgy látja, Magyarországon nincsenek veszélyben a szabadságjogok, ő még büszke is, ha ellenük tüntetnek. „Én, aki a Kádár-rendszer ellen kezdtem a küzdelmet a nyolcvanas években, büszke vagyok arra is, amikor ellenünk tüntetnek az emberek, mert ezt a jogukat akkoriban mi vívtuk ki”.

Ő nem lát ideológiai közeledést „az autokratikus Oroszország felé”, bár ez ügyben is elismeri a kormányzati kommunikáció hiányosságait, és ennek tudja be a civil pénzek, illetve az internetadó körüli botrányt is. Kövér László ellenében az EP-képviselő úgy véli, „Brüsszel nem Moszkva.” Ugyanakkor szövetségeseink, az EU és Washington, nyomásgyakorlása neki sem tetszik. Szerinte ők bárkinek el tudják magyarázni egy-egy kifogásolt cselekedetük indokát. Részletek a Heti válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik