Belföld

Rengeteg állami pénzt kaptak Lázár nagybátyjának agrárcégei

A Gyapjas Károly érdekeltségébe tartozó agrárvállalkozások 300 millió forint támogatást kaptak idén – írja a Magyar Narancs Online.

A nyilvántartás szerint Gyapjas Károly cégeibe tej-, területalapú és fejlesztési támogatás révén ömlöttek az állami pénzek. A Lázár János anyai nagybátyjához köthető cég, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. több más érdekeltséggel is bír. Ilyen például a Gorzsai Takarmánytermelő Kft., amely 804 hektár föld bérletét kapta meg 10 pályázaton, valamint a Gorzsai Paprikatermelő és Értékesítő Szövetkezet, amely 262 hektárral gyarapította a csoport által művelt birtokot, 7 nyertes pályázaton.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A Gorzsai Paprikatermelő igazgatótanácsi tagja volt Gyapjas Károly 2013. május 31-ig. A LEADER 2013-as pályázaton ez a szövetkezet 14 millió 557 ezer forintot nyert a pályázati eredmények szerint.

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. az idei támogatások toplistájára ugyan nem került fel, ám az idei év januárjától szeptember 30-ig összesen 209 millió forintot utaltak a cég számlájára különböző – területalapú támogatás, tejtámogatás, állattartótelep korszerűsítése – jogcímeken.

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. 100 százalékos tulajdonában levő Gorzsai Takarmánytermelő Kft. 28 millió forint uniós pénzt kap. Magyar forrásból 9 millió jut, a területalapú támogatása pedig 45 millió forint.

A Magyar Narancs Online szerint ha a cégek területalapú támogatását összeadjuk, akkor 65 ezer forintos támogatással visszaszámolva nagyjából 1400 hektáron gazdálkodik a cég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik