Belföld

Orbán tudja, hogy lehetetlent kér Amerikától

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint a magyar kormányban nincs önkritika. A mostani külpolitikai helyzetet nem lehet kezelni a propagandagépezet beindításával – véli.

„Semmi értelme megpróbálni úgy tenni, mintha Orbán Viktor nem tudná, hogy egy súlyos külpolitikai válságról van szó, amelynek azonban elsősorban belpolitikai okai vannak. Ez nem az a helyzet, amit a propagandagépezet beindításával kezelni lehet” – mondta Simonyi András a Heteknek a magyar-amerikai viszonyról. A volt nagykövet szerint, amikor a miniszterelnök azt kéri Amerikától, hogy adjon információt a korrupciógyanú miatt kitiltott személyekről, akkor pontosan tudja, hogy lehetetlent kér, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé. Nincsenek önálló álláspontok a vezetésben, nincs önkritika – véli.

„Ha amiatt aggódna a kormány, hogy korrupt elemek férkőztek az államapparátusba, és ezeket el kell távolítani, mert megfertőzhetik a többi köztisztviselőt, akkor az amerikai hatóságokkal való szoros együttműködést választotta volna, nem pedig a konfrontációt” – véli a volt nagykövet. Simonyi szerint Amerikában is van durva korrupció, de abba a hatalmasságok bele is buknak. Amerika a kitiltásokkal a hazai demokráciadeficitre is felhívhatja a figyelmet – mondta. A paksi atomerőmű-bővítéssel nem az a gond, hogy szerződést kötünk az oroszokkal, hanem az, hogy ezt átláthatatlanul tesszük és teljesen kiszolgáltatjuk Magyarországot az oroszoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik