Belföld

Visszaszerezték a politikát – ilyen volt a villámtüntetés

Péntek este is utcára vonultak az internetadó ellen tiltakozók Budapesten. Kevesebb mint fél órán át tartott a megmozdulás. Továbbra is figyelnek majd - mondták.

A múlt vasárnapi és a keddi tüntetés szervezői, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport ismét demonstrációt hirdetett Budapesten, a József nádor térre. Bár Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy „nemzeti konzultációt” kezd az internet szabályozásának kérdéséről, a tervről nem tett le, pusztán kommunikációs szempontból érezhette hibásnak az ezzel kapcsolatos lépéseket.

Munkatársaink a helyszínről számolnak be a történésekről.

19.03

Mandula kolléga pedig kiért a Parlamenthez. Úgy tűnik, a forradalom ma is elmarad, azt írja, hogy ötven-hatvan ember hallgatja a Tuareg nevű főállású tüntető enervált szónoklatát. 

18.59

Bocsánat, dehogy van vége a bulinak, a téren maradtakat utcabál szórakoztatja, esetleg ha valaki szeretne Infragandhival alapozni a péntek estére, még hátha elcsípi.

18.44

Egyelőre úgy tűnik, vége van a bulinak, de ha történne valami, természetesen mi is figyelünk. Mandula kolléga megnézi, ment-e végül valaki a parlamenthez.

18.41

A himnusz után néhány ambíciózusabb ember cédulákat oszt a tüntetőknek, melyben alkotmányozásra hívnak fel egy facebook-csoporton keresztül. Van, aki a parlamenthez menne megint, de inkább a környező vendéglátóegységek kezdenek megtelni, még többen meg hazamennek a nyálba – fogalmazott Nagy József kolléga.

Ez gyors volt – tudósít Mandula riporter. A hangszórókból tömegoszlató zene szól, három perc alatt kiürült a tér – írta. 

18.35

A Himnusz után Füzessi el is búcsúzott a közönségtől, megismételte, hogy “visszaszereztük a politikát”, továbbra is figyelnek.

18.31

Magyarország négymillió szegény országa, miféle társadalompolitika ez? Most, hogy képesek vagyunk rá, meg fogjuk tenni, ami tőlünk telik – mondta Füzessi. Visszaszereztük a politikát, hajrá Magyarország, hajrá magyarok – tette hozzá. „Folytatjuk” – skandálja a tömeg. Ezután eléneklik a Himnuszt.

18.28

A nemzeti konzultáció megtörtént – mondta Füzessi Károly a miniszterelnöknek címezve. Nincs szükség sok százmillió elköltésére álságos kérdések miatt. Ezentúl mindig meg fogják mondani, mi a társadalom valódi érdeke. „Orbán, takarodj” a közönség válasza.

18.25

Váradi Zsolt iWiW-alapító szerint visszaszereztük a hitet abban, hogy alakíthatjuk saját országunkat. Közben Kökény kolléga azt írja, tudomása szerint a Képviselői Irodaházhoz vonulnak a beszédek után.

Füzessi Károly, a Humán Platform aktivistája azt mondta, úgy álltak ki magukért a tiltakozók, ahogy azt mindig is igazából elvárták maguktól, de itt még nincs vége a feladatnak. A tömeg ujjong. Folytatjuk – kiabálják.

18.20

Gulyás Balázs szervező beszél. Orbán először volt kénytelen elismerni, hogy a többség nem támogatja az adóját – mondta.

18.12

Mandula kolléga szerint a hideg és a miniszterelnök reggeli bejelentése megcsappantotta a létszámot, harmadáig telhetett meg a József nádor tér.

Fidesznagygyűlés-kompatilis lányok csörgő dobozzal járnak körbe, mint múltkor, a tüntetések költségeit fedezendő. Van, aki ezrest dob be, van, aki aprót, de nem isten fizesse meg a válasz. Egy-kétezren lehetnek – számolt be Nagy József kolléga, aki nem sokkal később azzal hívott vissza, hogy 18.12-ig kellett várni az első Orbán, takarodjig. Még Tracy Chapmant is lehalkították a hangfalakból, nagyjából 15 másodpercig tartott a közös kiabálás.

17.55

Kökény kolléga fotói alapján sem taposnak egyelőre egymáson az emberek.

17.50

Az ATV híradója szerint néhány százan vannak a József nádor téren.

17.40

Nagy József kolléga szerint húsz perccel a kezdés előtt több a rendőr, mint a demonstráló a téren. Az előbbiek szervezettebbnek is tűnnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik