Belföld

Zivatar, szél, özönvíz, fagy – figyelmeztetések országszerte

Kellemetlen időt ígér az előrejelzés, napközben elázunk, hajnalban talajmenti fagy jöhet.

Figyelmeztetéseket adott ki az ország nagy részére az Országos Meteorológiai Szolgálat – a kemény időjárást legfeljebb Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye úszhatja meg, a többi régióban viszont első- és másodfokú riasztások, figyelmeztetések vannak érvényben. Sok helyütt az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekre, intenzív záporokra, zivatarokra és sok-sok csapadékra kell számítani.

Az Időkép előrejelzése szerint nyugaton, a hegyekben hózápor is várható. A hőmérséklet napközben sem megy 8-12 fok fölé. Erős hidegfronti hatás érvényesül, mely az egészséges szervezetet is megviselheti, görcsös panaszok, hasogató fejfájás jelentkezhet.

Csütörtök hajnalban ugyan csak 5-8 fokig hűlik le a levegő, de – megint csak Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével – az ország minden megyéjére sárga figyelmeztetést adtak ki talajmenti fagy miatt. Többfelé várható majd eső is, kezdetben nyugaton, délután északkeleten szakadozhat fel a felhőzet. Ismét szeles időre kell számítani, 8-15 fokos hőmérsékleti maximumokkal, északkeletre ígérnek melegebb időt.

Az időjárás pénteken is a csütörtökihez hasonló lesz, szombaton viszont már szárazabb levegő áramlik fölénk, megszűnik a csapadék és a szél. Erősödhet a nappali felmelegedés, hajnalban viszont újabb talajmenti fagyokra lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik