Belföld

Halálos agyhártyagyulladás: egy nap alatt végzett kór a kislánnyal

A szülők félnek, sok gyereket nem visznek óvodába. Hiába különítik el a gyerekeket csoportokba, ha az udvaron összeeresztik őket – vélik.

A hatéves kislány, Hanna szombati halála sokkolta a szentgotthárdiakat – írja a Blikk. A gyermek belázasodott és még aznap este elhunyt a kórházban. Még nem tudni, hogyan fertőződött meg.

Az óvodaigazgató azt mondta, elbeszélgetnek a kicsikkel, hogy segítsenek feldolgozni a tragédiát, de erre még várni kell, mert a szülők fele vitte csak be a gyerekét. A gyász mellett a szülők tájékoztatást követeltek arról, hogy mi a teendőjük. Az ÁNTSZ azt ígérte, hogy megkeresnek mindenkit, bár Hanna egyik legjobb barátnőjének édesanyja azt mondta, velük még nem vették fel a kapcsolatot.

Az óvoda ajtajára kirakott tájékoztatás annyit tanácsol a szülőknek, hogy vigyék orvoshoz a gyereket, ha belázasodik. Többen pedig arra panaszkodnak, hogy hiába különítik el a gyerekeket csoportokba, ha az udvaron az összes gyereket összeeresztik. Megelőző antibiotikumos kezelést viszont csak azok a kicsik és rokonaik és azok a pedagógusok kaptak, akik Hanna csoportjában vannak – írja a lap.

Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezető főorvosa a Blikknek azt mondta, hogy korábban tévesen agyvelőgyulladásról és nem agyhártyagyulladásról tájékoztattak az óvoda honlapján. Azt mondta, nem kell tartani járvány kirobbanásától, az ÁNTSZ szakemberei alaposan fertőtlenítettek.

Az agyhártyagyulladós kórokozója nem feltétlenül betegíti meg azonnal az áldozatát, az is előfordulhat, hogy csak később okoz tüneteket. Vannak olyan felső légúti fertőzések is, melyek elősegíthetik, hogy a gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium gyorsabban pusztítson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik