Belföld

A termékdíjról, a kitiltási botrányról és az internetadóról is beszélt Lázár

A Miniszterelnökséget vezető politikus szerint a költségvetési okokon túl természeti hatásaik is indokolják a szappanok, mosószerek keményebb megadóztatását.

A Navracsics Tibor uniós biztos új pozíciója kapcsán tartott sajtótájékoztatón szólalt meg Lázár János. A miniszter szerint Orbán Viktor arra utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy egyeztessen az internetszolgáltató cégek vezetőivel az internetadó kérdéséről. Megjegyezte: ilyen szociális adottságú országban mindenki számára olcsón kellene biztosítani a széles sávú internetet. 

Senkinek sincs igazmondási kötelezettsége

A beutazási tilalom ügyét és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének esetleges érintettségét firtató kérdésekre a miniszter elmondta: nem tartja helyesnek az összes köztisztviselő érintettségének megkérdezését az ügyben, ráadásul senkinek nincs igazmondási kötelezettsége. Ha valaki esetében bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor nem kényszeríthető önvádra – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint a kormánynak nincsenek hiteles információi a kitiltási üggyel kapcsolatban. Szerinte az is tisztázást igényel, hogy korábban az Egyesült Államok mit, kinek és hol jelzett az ügyben. 

Miért kerül többe a szappan?

A sajtótájékoztatón felmerült a termékdíj szappanokra, mosószerekre történő kiterjesztése is. Lázár János szerint ezt a lépést a költségvetés bevételei és áruk környezeti hatásai is indokolják. Ahogyan korábban megírtuk: jövőre valószínűleg a szappan, a sampon, a mosószer, az öblítő, az összes kozmetikai szer és dezodor után fizetni kell termékdíjat is. A szappanok, mosószerek után az adótétel 11 forint kilónként, a szépség és testápoló készítményekre 57 forintos díjat vetnének ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik