Belföld

Szanyi TOP 10-e a kitiltottakról

Az MSZP EP-képviselője Facebook-oldalán tette közzé állítólagos teljes listáját.

Szanyi Tibor szerint az Amerikából kitiltottak listáján Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó mellett szerepel Garancsi István, Simicska Lajos, Lázár János, Rogán Antal, Vida Ildikó, Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter. A külügyminiszter neve mellé a szocialista politikus ugyanakkor zárójelben odaírta „kivéve hivatalos alkalmak”. A bejegyzést felfedező Cink nem zárja ki, hogy Szanyi Tibor elvesztette az ellenőrzést önmaga felett tegnap este. 

Az önkontroll hiánya mellett a lista hitelességét ugyanakkor több dolog is megkérdőjelezi. Egyrészt korábban André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője mondta, hogy ezeket az ügyeket nem hozzák nyilvánosságra, naponta több embertől is megvonják a beutazás lehetőségét. A konkrét esetben október 6-án ugyan tájékoztatták a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének, de konkrét neveket a külügyi tárcával sem közöltek.

A lista kapcsán a másik kérdőjel, hogy Szanyi Tibor nevével működik egy másik Facebook-oldal is, ahol nyoma sincs a listának, viszont van egy olyan „szolgálati közlemény”, amely szerint október 15-én valaki betört az oldalra és hülyeségeket irkált. Az EP-képviselő akkor azt írta, további jelzésig „semmilyen idelökött tartalom” nem tőle származik. További jelzést azóta nem találtunk. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik