Belföld

Zárolhatják a kitiltott magyarok vagyonát

amerikai határ (amerikai határ, reülőtér, repülőjegy)
amerikai határ (amerikai határ, reülőtér, repülőjegy)

Nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban levő vagyonukhoz azok a magyar kormányközeli személyek, kormánytisztviselők, akiket most tiltólistára tett az Egyesült Államok – írja a hvg.hu.

Nem elég, hogy nem léphetnek be, gyerekeiket is kitilthatják és a jövőben nehezen köthetnek üzleteket azok, akiket kiutasítottak Amerikából, sőt kinti vagyonaikat is zárolhatják – írja a hvg.hu. A lap egyik forrása szerint az amerikai törvények lehetőséget adnak arra , hogy lefoglalják, zár alá vegyék az amerikai hatóságok az USA-ban a vagyontárgyaikat, ha feltételezhető, hogy azok forrása korrupcióból származik, sőt: a családtagjaik nevén lévő vagyontárgyakat is lefoglalhatják.

Komoly következmény az is, hogy a most tiltólistára került személyek a jövőben nem nagyon tudnak majd Amerikában üzletelni a most rájuk ragadt stigma miatt.

Nemzetközi korrupcióbotrány

A lap a nemzetközivé dagadó botrány hátterével kapcsolatban André Goodfriendet, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét idézi, aki szerint a korrupció a fő ok, amely miatt erre a magyar gazdaságdiplomácia rendszerváltás óta íródó történelmében példátlan lépésre szánta el magát az USA, ugyanakkor az egy éve kipattant, Horváth András által kirobbantott áfabotrány is ide sorolható.

Az ügybe bevonódott Angela Merkel is, a lap értesülései szerint Orbán Viktorral tartott pár nappal ezelőtti találkozóján egyértelműen jelezte: Magyarország tartsa tiszteletben az eddig hanyagul kezelt európai értékeket. Augusztusban borzalmasan alakult a magyar ipari termelés: a német Audi a nyár utolsó hónapjában három hétre leállította a motorgyártást, pedig előzetesen még a termelés felfutása volt várható a német autógyár új termelési kapacitásainak üzembe helyezése miatt. Az informátor szerint Németország ezzel a háromhetes termeléskieséssel jelezte a magyar kormánynak, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől.

Az amerikaiak haragját tovább erősíthette, hogy bár NATO-tagország vagyunk, Orbán Viktor mégis Oroszország felé tett lépéseket: ők kapták a paksi bővítést és a magyar civilekkel szembeni piszkálódás sem oldott a feszültségeken.
Az Egyesült Államok a korrupciógyanús esetekben bizonyítékokat gyűjtött, majd múlt héten megkeresték a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Akkor elmondták Magyar Leventének, a gazdaságdiplomáciáért felelős helyettes államtitkárnak és Szijjártó Péternek is, milyen ügyeket derítettek ki, milyen lépések várhatóak.

André Goodfriend szerint a kormány bizonyítékokat várt, ám a nagykövetség ezeket nem adta át, az ügyvezető szerint azért, mert a magyar kormányzatnak megvan minden eszköze, hogy felderítse az ügyeket és tegyen ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik