Belföld

Megtelepedett Nógrádban a barnamedve

Ha találkozna vele, esélye sincs kiabálással elijeszteni vagy elfutni előle. Fára mászni is jobban tud, mint ön.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal salgótarjáni konferenciáján pénteken elhangzott, hogy a faj jelenléte előbb-utóbb konfliktusok kialakulásához vezethet majd. A Főldművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője elmondta, hogy nem kell vészharangot kongatni a medve megtelepedése miatt. A természetvédelem és a vadászok együttműködése fontos, de vadászati korlátozásokat nem kell bevezetni a medve jelenléte miatt.

A Bükki Nemzeti Park zoológusa, Gombkötő Péter elmondta, hogy a medvével való találkozás lélektani felkészülést igényel, arra ugyanis, hogy elijesszük vagy elfussunk előle, nincs semmilyen esély. A medve másodperceként 17 métert képes megtenni és fára is nagyon jól tud mászni. Kellő óvatossággal viszont elkerülhető a veszély.

Európában 1972 és 2002 között 36 halálos medvetámadás volt, ebből 24 Romániában. A legveszélyesebbek a bocsos anyamedvék lehetnek, a támadások 46 százaléka tőlük ered. A nógrádi barnamedvék szlovák területekről érkeztek, ahol az elmúlt száz évben nem volt halálos kimenetelű medvetámadás, 2004 óta pedig a konfliktusok száma is csökkent, köszönhetően a felvilágosító munkának és a hulladéktárolók biztonságosabbá tételének.

A medvét a könnyen elérhető táplálék vonzza az ember közelébe, ha sikerrel járnak, akkor lehetetlenné válik a távoltartásuk – mondta Szemethy László, a Szent István Egyetem adjunktusa a konferencián. A medvék terjeszkedésével a méhkaptárok és háziállatok kerülnek legnagyobb veszélybe.

A barnamedve egyébként fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Nemzetközi oltalom és egyezmények is védik, elejtésére csakis akkor van lehetőség, ha emberre támad – írta beszámolójában az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik