Belföld

Közszféra: kirúgott dolgozók, még több vezető?

Több mint 50 államtitkára és 100 helyettes államtitkára van az Orbán-kormánynak, miközben Kósa bejelentése kapcsán leépítésekre számítanak.

A Fidesz alelnöke kedden arról nyilatkozott, hogy jó lenne a felére csökkenteni a bürokráciát, addig a szerdai Magyar Közlöny újabb három helyettes államtitkár kinevezéséről számolt be, ezúttal a Szijjártó Péter által vezetett külügyi tárca bővülhetett – írja a Blikk.

A lap információi szerint a kormány a kormányablakokon és az okmányirodákon spórolna. Például nem lenne minden járásban kormányablak és rövidebb lenne a nyitvatartási idő is.

Ha ezeket a terveket valósítaná meg a kabinet, akkor ez ügyintézők munkahelyét fenyegetné, illetve nehezítené az adott térségekben az ügyintézést.

A lap felveti, hogy ezzel szemben viszont az állami vezetők leépítéséről egyelőre semmit sem lehet hallani. Hozzáteszik, hogy már 53 államtitkár van, havi 997 ezer forintos fizetéssel. A helyettes államtitkárok száma pedig a napokban elérte a százat, az ő havi bérük bruttó 750 ezer forint, a 11 miniszter pedig fejenként 1,1 milliót visz haza.

2010-ben 42 államtitkárral és 54 helyettes államtitkárral indultak, és bár egy évvel később meghirdettek egy bürokráciacsökkentő programot, az nem terjedt ki az állami vezetőkre – emlékeztet a cikk.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője nem hiszi, hogy tartósan tudnák csökkenteni az állami vezetők számát. Minden kormány elhatározza, hogy leépíti a bürokráciát, de ha tesz is lépéseket, a ciklus végére vissza szokott állni a kiinduló állapot – mondta a lapnak, hozzátéve, hogy szerinte a spórolás egyik legegyszerűbb módja a kormányablakok bezárása lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik