Belföld

Kitiltás Amerikából: a DK és az Együtt PM magyarázatot vár

A Demokratikus Koalíció (DK) az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, az Együtt PM az ügyben érintett neveit kéri.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján közölte: tájékoztatást várnak a miniszterelnöktől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, a belügyminisztertől, a külügyminisztertől és a nemzetgazdasági minisztertől arra vonatkozóan, hogy igazak-e a sajtóhírek, s ha igen, mi az ügy előzménye, folytatnak-e vizsgálatot, milyen lépéseket tettek, illetve terveznek.

Kikről van szó?

Sajtóinformációkra hivatkozva azt mondta: az Egyesült Államokba való beutazást magas rangú állami tisztségviselőknek és a kormányfő közvetlen környezetében dolgozóknak tiltották meg. Ez nem egy párt ügye, hanem a haza presztízse – fogalmazott a DK-s politikus.

Az Együtt-PM nyílt vizsgálatot követel annak ügyében, hogy mely magyar állampolgárokat “tiltották ki” az Egyesült Államokból, és milyen korrupciós ügyek kapcsolódnak hozzájuk.

Közleményükben felszólítják a magyar kormányt, hozza nyilvánosságra, mely magánszemélyekről, mely adóhivatali vezetőkről, mely cégvezetőkről, illetve milyen vállalatokról van szó. Egyúttal arra kérik a Külügyminisztériumot, adjon ki nyilvános állásfoglalást arról, hogy mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán.

Bekérették Goodfriendet

Kérdésként fogalmazzák meg, hogyan lehetséges, hogy magyarországi korrupciós ügyben nem a magyar hatóságoktól értesül a magyarországi nyilvánosság. Egyúttal arra is rákérdeznek, valóban igaz-e, hogy az egyik kitiltott személy Habony Árpád, “aki Orbán Viktor bizalmasaként, és a Fidesz első számú kommunikációs tanácsadójaként ismert”.

Pénteken bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét. Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik