Belföld

Uniós pénzből indul a vastagbélszűrés

A kormány egészségügyi stratégiája kifejezetten népegészségügyi szemléletű – mondta az egészségügyért felelős államtitkár, Zombor Gábor az uniós forrásból finanszírozott szűrővizsgálati program bejelentésekor.

A népegészségügyi szűrések szorosan kapcsolódnak majd a jövőben az ország egészségügyi rendszerének megújítását és átalakítását szolgáló lépésekhez – mondta Zombor Gábor a sajtótájékoztatón. Az elkövetkező négy év fontos feladata lesz azon megelőzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyek a teljes lakosságra vetítve népbetegségnek számítanak.

Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos bejelentette, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) programot indított a szűrővizsgálatok megújítására, amelyre egymilliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre.

A program két részből áll. A következő hónapokban az erre felkészített védőnők országszerte majdnem ezer kistelepülésen végeznek el méhnyakszűréseket, Csongrád megyében pedig 13 ezer ember vehet részt ingyenes vastagbélszűrésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik