Belföld

Orbán kitüntette a spanyol exkormányfőt

A kitüntetett José María Aznar köszönőbeszédében kitért arra is, hogy Moszkva változatlanul erőszakkal próbálja érvényesíteni akaratát éppúgy, mint a magyarok ellen 1956-ban.

A volt spanyol miniszterelnöknek Áder János államfő adományozta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét a magyar-spanyol kapcsolatok előmozdításáért és Magyarország euroatlanti integrációjának, valamint európai érdekérvényesítésének elősegítéséért. A kitüntetést Orbán Viktor adta át szerdán Budapesten, az Országházban.

 MTI / Bruzák Noémi

A magyar kormányfő elmondta, hogy Aznar, aki 1996 és 2004 közt volt Spanyolország miniszterelnöke, egy európai államférfi, aki még emlékszik arra, hogy az Európai Unió alapja a nemzetekben található. Kitért arra, hogy a spanyol exkormányfő az 1990-es évek közepén Európa talán legmeghatározóbb modern néppártját, egy modern jobboldali politikai közösséget és egy modern, néppárti Spanyolországot hozott létre. Kiemelte, hogy Aznar Magyarország barátja, aki azt is világossá tette, hogy Közép-Európa nélkül nincs európai egység.

Ezután José María Aznar emlékezett meg arról, hogy Magyarország a jövő héten ünnepli az 1956-os forradalom évfordulóját. Moszkva ma is erőszakkal próbálja érvényesíteni akaratát – jelentette ki. Arra is kitért, hogy Európában eljött az erős vezetők ideje, akik több szabadságért küzdenek és állami gondoskodás helyett az egyéni felelősségvállalás mellett állnak ki. Aznar szorgalmazta az Egyesült Államok és Európa közti szövetség megerősítését és azt is mondta, hogy nyitottabb, átláthatóbb, elszámoltathatóbb Európára van szükség. Az érdemrendet abban a meggyőződésben vette át, hogy ebből a munkából Magyarország is kiveszi a részét – írta az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik