Belföld

Ebolás rémhírt terjesztett a honlap, feljelentette az ÁNTSZ

Ebolával kapcsolatos rémhírterjesztés, illetve pánikkeltés miatt feljelentést tesz az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Mindezt azért, mert egy honlap azt írta, egy beteget ebolás tünetekkel vittek a pécsi kórházba.

Valótlan, minden alapot nélkülöző hírt közölt az az internetes portál, amelyik arról számolt be, hogy „lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel” szállítottak egy beteget a „pécsi kórházba”. Az ÁNTSZ ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

Az ÁNTSZ közleménye szerint ha egy betegnél ebolaláz gyanúja merülne fel, akkor az illetőt az erre alkalmas mentőautóval a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítanák, ahol elkülönítve, az ilyen jellegű betegek ellátására kialakított kórteremben helyeznék el. A tisztiorvosi szolgálat felhívja a figyelmet arra, „önmagában az a tény, hogy valaki az érintett területről érkezik és láza van, még nem jelenti azt, hogy megfelel az ebolaláz úgynevezett esetdefiníciójának”. Annak gyanúja epidemiológiai szempontból csak akkor merül fel, ha az illető találkozott, illetve érintkezett ebolalázban szenvedő beteggel. Csak és kizárólag a klinikai és epidemiológiai feltételek együttes teljesülése esetén beszélhetünk az ebolaláz gyanújáról.

Magyarországon nincs különösebb ok aggodalomra, mert jelenleg alacsony a kockázata annak, hogy az ebolaláz kórokozója hozzánk kerüljön. Behurcolás esetén sem kellene a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani. Az afrikaitól jelentősen eltérő higiénés és kulturális viszonyok, a jóval fejlettebb egészségügyi ellátórendszer, illetve az általános közegészségügyi helyzet, valamint a járványügyi felügyelet és felkészültség magas szintje „gátat szabna” a vírus szabad terjedésének. 

A betegséget természeténél fogva a még tünetmentes beteg nem tudja továbbadni. A rendelkezésre álló adatok szerint a vírus nem képes levegőben terjedni és szúnyogok sem terjesztik. A fertőzés a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik