Belföld

Drágulhat a bérlet

Orbán már alig várta, hogy vége legyen a választási kampányoknak. Visszavágja a kormány a szociális juttatásokat, közlekedési támogatásokra sem jut.

Az emelkedő nyugdíjkiadások miatt a többi ellátást kell nagy mértékben visszafognia a kormánynak, miután azt ígérték, hogy a ciklus végéig a GDP egy százalékával csökkentik a szociális juttatásokat – írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy jövőre az idei szinten fagyasztanák be a közlekedési támogatásokat, így drágulnának a diák- és nyugdíjasbérletek.

A Világgazdaság értesülése szerint a miniszterelnök „már alig várta, hogy véget érjen a választási szezon” és megkezdje az elképzelt reformok megvalósítását. A szociális ellátórendszer átalakítása során cél, hogy minél kevesebbet költsön az állam azokra, akik nem jelennek meg a munkaerőpiacon.

A kormány már tavasszal, az Európai Bizottságnak beadott konvergenciaprogramban jelezte szándékát a szociális kiadások lefaragására, de ekkor még Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy ez csak „egyfajta technikai kivetítésnek” tekinthető. Varga viszont nemrég egy konferencián közölte, hogy 2017-re a GDP 45 százaléka alá akarja szorítani a kormány a kiadások szintjét.

A konvergenciaprogramban szerepel, hogy a „szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat” a 2014-es szinten rögzítik, vagyis nem lesz több pénz az ideinél a kedvezményes bérletekre. Ha a vasút- és busztársaságok emelik áraikat, ahhoz nem fognak tudni több támogatást hozzátenni, tehát a diákok és nyugdíjasok végül több pénzt hagynak a kasszánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik