Belföld

Nem kerül napirendre az élelmiszerek áfacsökkentése

Az MSZP magyarázatot vár arra, miért nem támogatta a kormánytöbbség az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentéséről szóló szocialista javaslat parlamenti napirendre vételét. Az ellenzéki párt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke lemondásának valódi okait is firtatja, tájékoztat az MTI.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a testület hétfői ülésén nyilvánvalóvá vált, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésével egyetért Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is. Ennek ellenére a plenáris ülésen leszavazták a szocialisták javaslatának napirendre vételét – tette hozzá. Harangozó Gábor szerint az áfakulcs mérséklése a családok terheinek csökkentésével valódi “rezsicsökkentést” jelentene, illetve hozzájárulna a feketegazdaság és a feketefoglalkoztatás visszaszorulásához.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az MVH elnökének lemondásáról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban távozott a hivatal két elnökhelyettese és számos munkatársa is. Mint mondta: óriási zavart okozhat, ha az uniós költségvetési ciklus indulásakor távozik három felső vezető is.

Nyerges és Simicska emberei?

A politikus szerint, ha nem tud a szaktárca valós magyarázatot adni a távozásukra, akkor csak azt tudják feltételezni, hogy a minisztérium szándékosan késleltette a zöldség-gyümölcs kivonási támogatásról szóló rendelet megjelenését, hogy arra hivatkozva kirúghassa a vezetőket. Gőgös Zoltán elfogadhatatlannak tartja, hogy fideszes belső viták miatt négymilliárd forinttól esnek el a magyar termelők. Gőgős Zoltán azt mondta, a hírek szerint a vezetőknek azért kellett menniük, mert “Nyerges-Simicska emberei” voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik