Belföld

Megszorításokat jelentett be Kósa a DK szerint

Az ellenzéki párt úgy értelmezte a Fidesz alelnökének szavait, hogy elbocsátásokra, vagy jelentős bércsökkentésre lehet számítani a köztisztviselői és közalkalmazotti szférában.

Kósa Lajos szerint a bürokrácia csökkentésével lehet elérni, hogy a Varga Mihály által bejelentett megszorító csomag megvalósuljon – írja a DK közleményében, a párt szerint ez pedig azt jelenti, hogy vagy elbocsátásokra, vagy jelentős bércsökkentésre lehet számítani a köztisztviselői és közalkalmazotti szférában – olvasható a párt közleményében. Hozzáteszik, hogy mivel ezen a területen a bérköltség a legnagyobb, ahhoz, hogy ezermilliárdos tételben lehessen ebből állami bevétel, az több százezer ember esetében jelenthet akár húsz százalékos jövedelemcsökkenést.

Az ellenzéki párt tanulságosnak tartja a Fidesz alelnökének véleményét, mert 2010 óta jelentősen nőtt a bürokrácia, az állami alkalmazottak száma. MInt fogalmaznak: új hivatalokat hoztak létre, eközben soha ennyi államtitkár és helyettes államtitkár nem dolgozott az államigazgatásban. Az Állami Számvevőszék kimutatása szerint a GDP növekedésének arányában nőtt az állam működtetésére fordított összeg. Eközben pedig százmilliárdokkal csökkent az egészségügy és az oktatás finanszírozása – emelte ki a közlemény.

Az ellenzéki párt arra szólítja fel a kormányt, hozza végre nyilvánosságra “a készülő megszorító csomag” minden részletét – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik