Belföld

Tragédia a Népligetnél: “Száz gyerek életveszélyben”

Nemrég meghalt egy ember a teniszpályán. Ingatlanvita miatt útakadályokat raktak ki a népligeti sportpályához, a mentők csak gyalog tudtak a helyszínre menni.

A Taraliget lakópark beruházója, valamint a sportpályát fenntartó cég közt korábban ingatlanvita tört ki. A lakóparkos cég betonelemeket helyezett ki, hogy elállja az utat. A sportcentrummal együtt egy alapítványi iskola is működik az elzárt területen, az üzemeltetők már évek óta küldték a panaszokat a különböző hatóságoknak – tudósít a hvg.hu. Tavaly a mentőszolgálatnak azt írták, száz gyerek élete és testi épsége van veszélyben, mert szükség esetén a mentők nem tudnák megközelíteni az iskolát.

Szeptember 28-án aztán a sportcentrumban megtartott versenyen egy férfi szívrohamot kapott, a mentők a helyszínen lévők segítségével futva próbálták odavinni hozzá a gépeket és az oxigénpalackot, de már nem sikerült megmenteni az életét.

A vita 2012-ben robbant ki, az iskolát fenntartó alapítvány képviselője, Szalóki András azt mondta, akkor kaptak egy levelet a Taraliget lakópark beruházójától, hogy 30 napon belül hagyják el a területet, mert az az ő tulajdona.

A Tara Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője, Tamás László korábban kőbányai önkormányzati képviselő volt, a Népliget is annak a kerületnek a része. A mostani választásig „nem képviselő” tagja volt a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának. A hvg.hu több helyről úgy értesült, hogy az ügyet áthatja a politika, azt írják, a 2013-as Békemenet első sorában a transzparens hordozói között volt, bár ez önmagában nem bizonyíték arra, hogy bármilyen politikai kapcsolattal élne az ügyben.

Olyan fotók is a szerkesztőség birtokába kerültek, melyen Tamás László Orbán Viktor mellett látható. A portál megkereste Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét azzal kapcsolatban, hogy Orbán honnan ismeri a vállalkozót, de erre Havasi csak annyit válaszolt, hogy ő nem ismeri a képen látható férfit.

Tamás László annyit mondott, hogy „a Tara Kft. jól van és a lakópark is köszöni, jól van”, és szerinte utána kellene nézni, mit ír elő a törvény, kell-e orvost biztosítani a sportrendezvényeknél. Azt is mondta, hogy az útakadályokat „valamelyik hatóság” rakta ki, ezzel szemben a sportcentrum részéről azt mondták, hogy a lakópark biztonsági emberei nem engedték elszállítani azokat. A teniszpálya üzemeltetője azt is elmondta, hogy olyan kis létszámú, szűkkörű rendezvénynél, mint a szóban forgó teniszverseny volt, nem kötelesek orvosi felügyeletet adni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyébként már tavaly szeptemberben kötelezte az érintetteket arra, hogy szüntessék meg az útakadályokat és tegyék szabaddá a bejárást. A sportcentrum feljelentést tett, hogy a hatóság mondja ki, ki a felelős a halálesetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik