Belföld

A Fidesz mindent vitt a voksok negyedével

Szijjártó: talán túl nacionalistának látnak minket

Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választásokon aratott, az ő politikai dominanciáját bebetonozó “átütő” Fidesz-győzelem után hitet tett a bankokat szorongató prés további szorítása mellett – írta keddi kommentárjában a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint a devizaalapú hitelek ügyében tervezett kormányzati lépések banki költségei elérhetik a 3 milliárd eurót. A Financial Times megszólaltatja Bokros Lajos volt pénzügyminisztert, akit az ellenzék a budapesti főpolgármesteri címért indított. Bokros szerint “a kormány mindent megtesz a bankok megbüntetésére és tőkebázisuk megsemmisítésére”. Hozzátette: ilyen kondíciók közepette irreális lenne azt várni, hogy a bankok hitelezzenek, hitelezés nélkül viszont nincs gazdasági növekedés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor a Financial Timesnak kijelentette: Orbán Viktor 2010 óta folytatott politikája igazolást nyert, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió magas beosztású illetékesei bírálták az “illiberális állam” megteremtésére irányuló szándékát. Szijjártó Péter szerint külföldről azzal támadják Magyarországot, hogy nem tartozik a fősodorba. “Talán túl nacionalistának, túl kereszténydemokratának látnak bennünket” – fogalmazott.

Hozzátette azonban, hogy a foglalkoztatás növelésével a kétszeresére emelkedett az adófizetők száma, s a magyar gazdaság 3,9 százalékkal bővült a második negyedévben; ez a második leggyorsabb növekedési ütem az EU-ban.

2018-ig nincs választás

A The New York Times hétfőn online kiadásában a magyar helyhatósági választásokról szóló beszámolójában megállapította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök folytatta hatalmának következetes konszolidálását.

A lap rámutatott, hogy a vasárnap aratott győzelmével Orbánnak 2018-ig nem kell választásokkal szembenéznie, és ha nem történik váratlan esemény, akkor “a várakozások szerint arra fogja felhasználni politikai dominanciáját, hogy erőteljesen előmozdítsa konzervatív programját”.

A tudósítás a baloldali koalíció gyenge szereplését a növekvő megosztottságának tulajdonította, és rámutatott, hogy a Jobbik, amely az elmúlt hónapokban megpróbálta kedvezőbbé tenni a róla kialakult képet, több nagyvárosban ugyanolyan jól szerepelt, mint a baloldal és néhányban megverte őket.

Negyedért minden

A hétvégi önkormányzati választások eredményeivel kapcsolatban a szlovákiai lapok közül a liberális pozsonyi Sme és a magyar nyelvű Új Szó közölt kommentárt.

Vasárnap a Fidesz a szavazatok mintegy egynegyedét szerezte meg, azonban minden az ellenőrzése alá került – írta keddi cikkében a helyhatósági választások eredményéről a liberális szlovákiai Sme magyar témákkal foglalkozó kommentárírója Peter Morvay, aki szerint a voksolás során a magyar miniszterelnök ismét érvényesítette azt, amire a tavaszi parlamenti választásokon rájött: “Az ország feletti teljes uralom megszerzéséhez még a többé-kevésbé szabad választásokon is elegendő a voksolásra jogosult választók jelentős kisebbségének támogatása.” A cikk írója hozzátette: és mivel a képtelen és minden lépésében hiteltelen ellenzék nem képes megszólítani a választók apatikus többségét, a Fidesznek a szavazatok egynegyede még sok győzelmet biztosíthat.

Az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap keddi kommentárjában kiemeli, hogy a hétvégén Magyarországon “a Fidesz nagyjából mindent vitt”, így teljes joggal lehet elégedett, hiszen az idei szuperválasztási évben gyakorlatilag mindent megnyert. Ez azt mutatja, hogy a jelenlegi rendszerben a Fideszt nem hogy megverni, de még megszorítani is képtelen az ellenzék, amely “a teljes szétesés állapotában van”.

Morzsák maradtak az ellenzéknek

Az önkormányzati választások megerősítették a Fidesz fölényét címmel közölt tudósítást honlapján a Le Monde. A francia balliberális lap szerint a kormánypárt csak “morzsákat” hagyott a baloldali és liberális ellenzéknek néhány kerületben Budapesten, valamint Szegeden, amely az utódpárt utolsó bástyája. A választást a rendszerváltás óta a legkisebb részvétel jellemezte, s ennek köszönhetően a szélsőjobboldal földrajzilag ki tudta terjeszteni a befolyását. A tudósító szerint azonban sem az LMP, sem más formációk “nem tudtak hiteles alternatívát ajánlani Orbán nacionalizmusával szemben”.

“A  miniszterelnök sorozatban harmadik győzelmét könyvelte el a parlamenti és az európai választások után, s mostantól szabad keze van arra, hogy tovább mélyítse a konzervatív forradalmi projektjét”, hiszen hozzá közel álló személyek a médiában megerősítették, hogy az eddig elindított változások csak töredékei annak, amire készül – írta a Le Monde.
 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik