Belföld

Tarolt a Fidesz, megvan Orbán szenvedélye, Tarlós meghatódott, Bokros győztesnek érzi magát

23.21 Zanza

Tarlósé maradt Budapest, Botkáé Szeged, Krizáé Miskolc, és megőrizte polgármesteri posztját néhány botrányhős is. Annyira kinyílott a 2014-es pitypang, hogy ennél jobban ki nem nyílhatott, s még be is narancsult. Jojcakát.
 

23.08 Gyurcsány: Elgondolkodom

A DK elnöke annak is tud örülni, hogy nagyjából sikerült a korábbi pozíciókat megőrizni. Ugyan a reméltnél kisebb lépést tettek előre, de nem hátráltak, így képezi le a helyzetet.

Gyurcsány szerint Magyarországon csak négy országos párt van, a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a DK.

Gratulált a győzteseknek, és elismerte, csalódott, amiért nyertesnek hitt kerületekben (Csepel, Újbuda, Újpest) nem sikerült győzni. Mint mondta: “Ezen el kell gondolkodni.”

Bokros Lajos eredményét jónak nevezte, “ami jobb is lehetett volna, ha nem megosztott a baloldal…. ott győztünk, ahol volt demokratikus együttműködés”.

 

23.07 Kunhalmi Ágnes: A koordinált indulás egy kálvária volt

S ezért az Együtt-PM a felelős.

 

23.06 Tóbiás József osztotta Orbánt, Gyurcsányt: A néppel, a népért

A szocik pártelnöke szerint a mai nappal véget ért a rossz kompromisszumok korszaka. Mint mondta: lezárult az alkuk korszaka, az MSZP a jövőben nem köt rossz megállapodást, nem vesz részt rossz hatalmi játékokban, ezentúl nem fogadja el a gyurcsányi vezérelvű politikát, és nem vállal közösséget a gyűlölet uszítóival sem. Tóbiás szerint a magyar társadalom baloldali politikát vár, amihez az MSZP régi értékeihez visszanyúlva “a néppel, a népért” kíván dolgozni az élcsapat.

Az MSZP-elnök hosszan sorolta, kinek, mit köszön, majd közölte, újjá kell szervezni a baloldalt, hogy erős politikai erő legyen. Tóbiás József külön örült annak, hogy Szegeden immár baloldali többséggel irányíthatja a várost Botka László. Sorolta azokat a településeket, ahol a baloldal megőrizte korábbi pozícióját, gratulált Karácsony Gergelynek a zuglói győzelemhez, és azt kérte elsősorban az MSZP polgármestereitől, hogy mutassák meg, milyen, amikor egy település büszke lehet helyi vezetőire.

„Létezik baloldal, úgy hívják: MSZP.”

 Fotó: MTI/Kovács Attila

22.59 Bokros: Diktatúrában ez győzelem

Bokros annak örül, hogy több mint kétszázezer budapesti szavazott rá. Egy szép mondat: „A különbség alig több mint tizenhárom százalék.” Mármint Tarlós és közte.

„Szívesen gratulálnék Tarlós Istvánnak – így folytatja -, de nem tehetem, mert a választás ugyan szabad volt, de nem volt tiszta, mert Tarlós István nem volt hajlandó kiállni nyilvános vitára… Nem volt egyenlő feltétel anyagi értelemben sem. Több mint százszoros különbség volt.”

„Önzetlen barátainak”, Falus Ferencnek és Magyar Györgynek köszöni a segítséget, és győzelemként értékeli a vereséget, merthogy, szerinte „diktatúrában ez győzelem”.

Bokros a MOMA és önmaga nevében meghirdeti a demokratikus erők tartós szövetségét.

 

22.53 Vona: Megsokszoroztuk

„A Jobbik jelentősen, áttörés erejű győzelmet ért el” – ezt állítja Vona. A tizenkilenc megyei közgyűlésből tizenhétben a Jobbik a második.

Kétharmados fideszes ellenszélről beszél, meg arról, hogy „megsokszoroztuk polgármestereink számát”. Különösen a független, Jobbik támogatással indult békéscsabai Szarvas Péter győzelmének örül.

 

22.52 Konfettieső az LMP-nél

„Hoztuk a kötelezőt” – mondta Schiffer András az LMP sajtótájékoztatóján. A zöldpárt helyszínén jobbára aktivisták és szimpatizánsok állták végig az LMP társelnöke és Csárdi Antal főpolgármester-jelölt által tartott sajtótájékoztatót, és minden egyes gondolatsor végén úgy éljeneztek és tapsoltak, mintha legalábbis megnyerték volna a választást. Bőségesen hullott a konfetti is, ennek nagy része tudósítónk nyakában landolt.

Schiffer szerint lesz annyi képviselője az LMP-nek, hogy a ciklus végére az ellenzék vezető ereje legyen, és Orbán Viktor kihívójává váljon. A párt társelnöke kormányképes LMP-t vizionált 2018-ra. Egyébként meg készülni kell arra, hogy az önkormányzati választás végeztével a miniszterelnök bejelenti a saját Bokros-csomagját. Csárdi Antal, miután gratulált Tarlós István győzelméhez, ígéretet tett arra, hogy a fővárosban megvalósítják programjuk egy részét. A felszabadult hangulatú sajtótájékoztató végén újabb adag konfetti szóródott szét, a pódiumon álló LMP-sek pedig elégedetten megtapsolták magukat.

Ambrus Vilmos jelentette.

 

22.51 Karácsony Gergely Zugló polgármestere – egyúttal Magyarország első zöld településvezetője

Az Együtt-PM politikusa szoros versenyben győzte le a Fidesz-KDNP jelöltjét, Rozgonyi Zoltánt. 

 

22.49 Tétényi elbukott

Esztergomban a Fidesz-KDNP jelöltje, Romanek Etelka a voksok 46,87 százalékát szerezte meg. Az eddigi polgármester, Tétényi Éva (független) 43,39 százalékot kapott.

 

22.41 Ez pedig az a pillanat, amikor Falus Ferenc megköszöni…

…hogy helyette egy másik jelöltre szavaztak Budapest liberális demokráciára vágyó polgárai, majd rámutat a Bokros javára szintén visszalépett Magyar Györgyre. Hihi, hehe, haha, jobb-bal, van ilyen, na! Figyeljék Bokros őszinte mosolyát!
A bögöly még mindig zümmög. 2002-őt írunk.

Fotó: MTI/Beliczay László

22.39 Itt pedig Bokros buzdít harcra…

…és figyelmeztet a diktatúrára, miközben egy mellényzsebben felejtett mobil rágerjed a hangtechnikára, úgyhogy az egészet egy csapdába ejtett bögöly kínlódása festi alá.

Fotó: Hír24/Neményi Márton

22.38 Íme Bokrosék arca Orbán győzelmi beszéde közben

 Fotó: Hír24/Neményi Márton

 

22.37 Adatok a MoMa bulijáról

Almalé: 100 százalék

Narancslé: 100 százalék

Bokros Lajos: 35,7 százalék.

 Fotó: Hír24/Neményi Márton

22.34 Orbán szenvedélyének neve: Magyarország

„Három a magyar igazság, és ma megvan a harmadik győzelmünk. Vagyunk annyira fáradtak, hogy megengedhetjük magunknak, hogy holnap értékeljünk” – ezt mondja Orbán. Gratulál Tarlósnak, s örül annak, hogy a huszonhárom kerületből tizenhétben vélhetően a Fidesz ad polgármestert.

“Ki győzött ma?” – kérdé a miniszterelnök. A válasz: pártok, emberek, persze, de leginkább Magyarország. És alulmaradt a cinizmus, a békétlenség, valamint a kishitűség.

“Naggyá fogjuk tenni Magyarországot… A győzelemmel jogot szereztünk arra, hogy még többet dolgozhassunk.” Egység van, győzelem van, amit “egy szenvedély tart össze, melynek neve: Magyarország”.


 Fotó: Hír24/Berecz Valter

22.31 Tarlós a színen – meghatódik

„Úgy néz ki, hogy sikerült. Együtt sikerült. Megint sikerült” – így kezdi Tarlós. Aztán Istennek köszöni a győzelmet, a szüleinek, a feleségének, no meg a választóknak. Majd gratulál a kerületi polgármestereknek, s kijelenti: „A kormány számíthat rám. Egyirányba nézünk… Legyen ez a győztesek éjszakája. Úgy látszik, mégsem olyan liberális ez a város… Számíthatnak ránk, imádkozzanak értünk… Hajrá Magyarország, hajrá Budapest!”

 Fotó: Hír24/Berecz Valter

22.28 Orosz marad

Polgármester marad Érpatakon Orosz Mihály Zoltán. Függetlenként 337 szavazatot kapott, a második Fidesz-KDNP-s Simon Attiláné 233 voksot gyűjtött. A baloldali összefogás jelöltje, Szőllősi Gábor alig 4 százalékos támogatást szerzett.

Cservenyák kollegina interjúzta Oroszt, íme az alanyi zanza:

“Volt üvöltözés, szabadkőműves lakájozás, sorosgyurizás, liberális sajtózás és rendőrségi kitessékelés – ennyi fért egy 45 perces villáminterjúba az immár negyedszer újraválasztott érpataki polgármesterrel. Megpróbáljuk rövidre fogni.

Elöljáróban azt mondta Orosz Mihály Zoltán: sajnálta, hogy voltak emberek, akiket megpróbáltak félrevezetni, és voltak bizonytalanok, de ő végig biztos volt a győzelmében. Nem a média előtt, hanem az Isten előtt kampányolt, érezte, hogy Isten akarja, hogy folytassa. Így is lett.

‘Teljesen nyugodt voltam. Ha Isten úgy rendelte volna, hogy nem kell ezt folytatni, akkor is lett feladatom, a lepusztított nemzet helyrehozatala, jó pályára álltása terén’ – így fogalmazott. Az országos hálózatban nagyon sok feladata van, hisz az érpataki modellel ők kezdték el a polgármesterek, képviselők képzését. ‘A sok mocskos hazaáruló pártnak bizonytalan tudatlan emberek kellenek.’ Gondol itt a Fideszre, az MSZP-re és a többire. A Jobbikra azért nem, mert az most ‘formálódási pályán’ van, és támogatta az érpataki modellt. ‘Én ehhez értek: közösségépítés, közösségformálás, helyi hatalom gyakorlása, vezetése, ellenőrzése.’

‘A nemzetközi liberális szabadkőművesi hálózat mindent elkövetett, hogy meggyőzze a lakosságot’, de nem sikerült neki. ‘A sorosgyurkaféle szabadkőművesek itt nem tudnak gyökeret verni.’ Hétfőn első dolga lesz, hogy elkezdi megszervezni a jelzőrendszert a lakosság köréből, kvázi utcabizalmikat választanak, akik a környezetükből jelzik a problémákat. Létrehozzák a közérdek-érvényesítő szakszolgálatot, település-érdekegyeztető tanácsot. A szomszédok egymás közti problémáit kezelik majd ezek a szervek, ami nem feljelentetést jelent, hanem problémamegoldást.

Ezután jött egy kis üvöltözés, de nem velünk, hanem egy szintén érdeklődő szabadúszó kollégával. Jó hír: mivel a Hír24 újságíróját eddig nem ismerte a polgármester, így „az ő becsületét még nem veszítette el”, nem úgy a szabadúszó kolléga, akivel már régóta ismerik egymást, és gyakorta üvöltöznek is. Finoman fogalmazva ezúttal is szóváltásba keveredtek, többször távozásra szólította fel, takarodjon oda, ahonnan küldték, majd rendőrt hívott.

A kolléga kitessékeltetése után szó esett még egy kicsit az építő és romboló magyarokról, illetve építő és romboló cigányokról.”

 

22.26 Neményi beles

– Szia, Lajos! Várjál, adok puszit.
– Szia.
– Na, mi, te jössz?
– Á. Pisilni kell.

 Fotó: Hír24/Neményi Márton

22.22 Pakson óriásit bukott a Fidesz

De nem a bal verte agyon. A Fidesz-KDNP jelöltje, Kozmann György nagyon kikapott Süli Jánostól (Néppárt).  Az atomerőmű korábbi vezetője a voksok 78 százalékát kapta, az olimpikon 22 százalékával szemben. Süli János szerint maga sem számított ekkora győzelemre, ami szerinte azt jelzi, Paks maga szeretne dönteni a sorsáról.

 

22.14 Hol van már a győző?

“Egyre többen gyülekeznek a Bálna szabadtéri színpadánál.Orbán Viktor állítólag már megérkezett, legalábbis a közönség soraiból valaki azt állította, hogy látta a miniszterelnök furgonját leparkolni a VIP parkolóban. A közönség főként középkorúakból és idősebbekből áll, fiatalok elvétve képviseltetik magukat. Az étel-italt drágán, romkocsma árszínvonalon árulják, egy deci bor 300 forintba kerül, a sült kolbász 1600” – ezt írja Ember Zoltán kolléga.

Ezt pedig Benyó Rita kollegina: “Egy néni áll narancsszínű óriáslufival az első sorban, de épp elzavarják a biztonságiak, mondván, a lufi nem jó az élő kamera képében, meg veszélyes is. Szegényke, ő van itt a legrégebb óta, csomót zsonglorkodott azzal a naranccsal, és ez a hála.”

 

22.03 Falus takarítónak is elmenne

“MoMa kampányzáró: Bokros Lajos még a backstage-ben, de Falus Ferenc már előbújt. Szalaggal gyászolja a ma elhunyt Váradi Andrást, belátta, hogy kifulladt a kampánya, az ügy azonban új erőre kapott, ahogy beállt Bokros mögé. Ha megjönnek az eredmények, nekiáll levonni a tanulságokat, és politizálni tovább, hogy hol és milyen beosztásban, még nem tudja – takarítónak is elmenne, ha úgy tud segíteni a legtöbbet és a “demokrácia színeiben” indulna, ezt mondta. Viszont szeretne többet lenni családjával is. Sajnálja, hogy lecsúszta saját fotózását a meghirdetett szavazásleadáson. Ezeket csíptem el a villminterjúkból. Nem panaszkodásból, de azért tanulságos, hogy a Modern Magyarországért Mozgalom kampányzáróján nincs wifi és a 3G is elbújik néha.”

Neményi jelentette.

Fotó: Hír24/Neményi Márton

22.01 Reciprok

 

21.54 Vaktérképes földrajzóra a Jobbiknál

Benke Ágnes jelenti: “A Lurdy Házban a bástyák behúzása jelenti a legizgalmasabb eseményt. Először kijelölik a térképen a már megnyert települést, majd méltóságteljesen odasétál egy miniszoknyás hölgy, és a kamerák kereszttűzében felbiggyeszti a bástyát. Ásotthalom, Recsk, Devecser, Hencida és Bánokszentgyörgy – itt tartanak most. Ózd nagyon szoros. Mondanám, hogy tapintható a feszültség, de nem. Vona Gábor sehol, Staudt Gábor elbújt, Sajtótájékoztató állítólag este tíz körül.”

 

19.00 Slussz

 

18.54 Francia csók a Jobbiknál

 

18.51 Visszaszámlálás

Csináljunk úgy, mintha izgulnánk. Legalább annyira, mint Deutsch (17.44).

 

18.49 Szakadt a haza

 

18.49 Még egy kis Érpatak? Tojás alakú házi áldás

Cservenyák Katalin kollegina ismét jelentkezik Érpatakról, az imént Orosz Mihály Zoltán polgármester négy kihívója közül az egyikkel, a fideszes Simon Attilánéval beszélt.

Orosz szerint Simonné borítékban kétezer forintogat osztogatott a község szegényeinek. Utcanevek is elhangzottak, ezeket munkatársunk végigjárta, de nem találkozott “nyertessel”, sőt egy asszonytól azt hallotta, ő bizony elvette volna a pénzt, ha kínálja valaki, de még csomagot sem kapott. “Csomag sem volt?” “Az volt, a polgármester osztott lisztet, cukrot, olajat, tésztát a héten. De csak olyanok kaptak, akik aláírták Orosznak az ajánlóívet.”

Simon Attiláné szerint a vád “olyan butaság, mint amilyen buta az, aki kitalálta. A tiszta választás híve vagyok. Én kampányújságot osztottam, tojás alakú házi áldást és hűtőmágnest. Felháborító még a feltételezés is, hogy pénzt osztottam. Orosz Mihály Zoltántól minden kitelik. Onnan tudok az egészről, hogy feltette az internetre, és olvastam, meg kerestek a rendőrök is. A  rendőrség tegye a dolgát, derítse ki, kaptak-e pénzt az emberek.”

Fotó: Katalin Cservenyák

18.44 Öt évre – most először

 

18.41 Nem csak Csárdi hortyogta túl a vekkert

Estére derüli ki, hogy nemcsak az LMP főpolgármester-jelöltje aludt ma be csúnyán. Akadt olyan pesti szavazókör, ahol reggel hatkor csupán a szavazatszámláló bizottság két tagja volt jelen, így tíz perc csúszással kezdték meg a napot, amikor további két fővel kiegészült a testület.

A hevesi Tenken piás választó bontott urnát. A tajt polgár borítékja behelyezésekor az egyik papírdobozt fölszakította. A szavazatszámláló bizottság tagjai az urnát ismét lezárták, félretették, a tagot kivezették. A testület úgy határozott, hogy a szavazatokat a nap végén a többivel együtt megszámolják.

Ercsi egyik szavazókörében is a maligán vitte a prímet. Egy honfitárs oly részegen érkezett, hogy beszélni sem tudott, a névjegyzéket két helyen próbálta meg firkálással aláírni, mi több, zaklatta embertársait. Felszólításra nem távozott, rendőr vezette el.

 

18.32 Simán

 

18.29 Hajrá Jun!

 

18.17 Még mindig nagyon messze a fele

Este fél hatkor országosan a jogosultak 39,82 százaléka (3.253.788 szavazó) járult az urnákhoz. Budapesten 37,34 százalék (523.677 fő) az arány, a megyék közt Nógrád továbbra is a legszorgosabb (48,03 százalék), Hajdú-Biharban a legrestebb (35,62 százalék).

Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,78 százalék szavazott fél hatig, 2006 46,53 százalékot hozott ekkorra, 2010 41,77 százalékot.

 

18.06 Lázár kettesben bajnok

A fogathajtó testvérpár Vilmos tagjáról beszélünk, aki az országos bajnokság döntőjében, kettesfogatban győzött. (A kettes a lovakra vonatkozik.) Egyesben amúgy Rondzik Gábor diadalmaskodott, négyesben pedig Dobrovitz József.

 

18.01 Belül vagyunk az utolsó órán

Most még nekifuthat.

 

17.56 Mindenki csal – éljen az egyenlőség!

A szabolcsi Kótajban szervezetten vittek választókat az egyik szavazókörbe – közölte a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje. Mussó József vélhetően nem önmagára gondolt, amikor kijelentette, a kaucsukgerincű polgárokat a bűnös eset után egy “a szavazóhelyiséggel szemközti üzlethelyiségbe vitték”, ahol rögzítették, ki szavazott már, egy másik helyen pedig megvendégelték őket.

A szavazatszámláló bizottság Fidesz-KDNP-s tagjai jegyzőkönyvet szerettek volna felvenni, de ezt a többi delegált megtagadta. A visszaélések miatt feljelentést tettek a rendőrségen, s a szerv megkezdte az adatgyűjtést.

 

17.51 Schmuck 2.

 

17.46 A másik brüsszeli meg mosolyog

Van rá oka.

Fotó: MTI/Nagy Lajos

17.44 Deutsch parázik

„Voltam szavazni. És most izgulok. Most akkor Tóbiás vagy Gyurcsány pártocskája lesz-e a harmadik?”

Ezt írja a Facebookon. És gaza van.

 

17.37 Gerlóczy rezsilátót interjúvolt!

Így kezdődik:

Ön rezsilátó. Mit értsünk ezen pontosan?

TMR: A rezsilátó egész testével látja a rezsit. Mindez nagy koncentrációt igényel, mert különböző méretű és kiterjedésű rezsik vesznek körül minket. Ezek többségét az emberek nagyon kis hányada látja csupán.

Hányan vannak?

TMR: Tudtommal csak én. Nézze, ez bonyolult dolog. A fejlett világ, de még a fejlődő kelet sem ért el arra a spirituális szintre, ahol, mi, magyarok tartunk, és közülünk is nagyon-nagyon kevesen láttuk meg ezekben a változásokban a lényeget.

Kíváncsiak, mit takar a TMR monogram? Még inkább kíváncsiak arra, szerzőnk hogyan hatol be a földszagú ezotéria világába? Elég egy katt. Most!

 

17.28 Mind a négy fincsi

 

17.19 Van mit

 

17.11 E kettő kell nekem

Régi-ikrek Felpécen, Melinda balra, Krisztina jobbra.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

16.58 Merre tovább, Répáshuta?

A BAZ megyei Répáshután elmaradt a polgármester-választás, ugyanis az egyetlen jelölt szombaton visszalépett.

Répáshután kívül jelölt hiányában hat településen nincs polgármesterválasztás: lásd 7.19-es posztunkat.

 

16.44 Ellenpontozzuk Escobart

Mit nem adnánk egy Fodor-Escobar választási vitáért! Gyöngyös nincs is olyan messze Püspökladánytól.

Fotó: MTI/Komka Péter

Fodor amúgy azért tartja fontosnak, hogy szerte az országban sok helyen van liberális jelölt, mert így lehet szavazni a diktatórikus jobboldallal és a civakodó, önmagát felszámoló baloldallal szemben”.

 

16.38 Független jelölt: Én baszom a pénzt, nem a pénz basz engem

 

11.49 Robin Hood is szavazott

Hivatalos nevén Csorba János. Jó arc, tanúsíthatjuk, három éve riportoztuk őt és társait, méghozzá Sherwoodban, a kispesti hajléktalantanyán. Őszintén örülünk, hogy él.

Nosztalgiázzunk kicsit.

Tizennégy tagot számlál a kolónia, öt házaspár, négy szólista. Jani a főnök, Robin Hood a beceneve, mi más, apró romaférfi, szabolcsi. Tíz éve jött el otthonról, munkát keresett, talált, majd elbukta, egy darabig csövezett, padon aludt, aztán bevette magát a fák közé. Deszkából, fóliából, padlószőnyegből ácsolt házat. Ha akadt munka, dolgozott, feketén, más nem jutott, amúgy meg lomizni járt.

Szereti, ha csapat veszi körül, aluljárókból vett maga mellé sorstársakat. „Apródonként szedtem össze őket. Sanyi bácsi a legidősebb, betöltötte a hatvanötöt, zömök, erős, mint a filmben a pap, ezért hívjuk Litli Dzsoninak. A szomszédom Miki, pontosabban Meklód, pont úgy néz ki, mint a filmben.”

Van asszonya is Janinak, stramm nőt szerzett magának, vidámat, életerőset. Röfi a beceneve. „A bolond Bantu nevezte el így.”

Hogyan kerül bantu Sherwoodba? „A mozgólépcsőnél feküdt, amikor rátaláltam, élőhalott volt, zombi. Megmentettem – mondja Jani. – Amúgy is járok ki az éjszakába, ha kell, hívom a Vörös Keresztet vagy a mentőket. Nem hagyok megfagyni senkit… Hogy miért Bantu? Hát a színe miatt. Jó fekete.”

 Fotó: MTI/Kallos Bea

11.46 Zala zár

Tizenegy óráig országosan a jogosultak 16,5 százaléka (1.347.873 szavazó) fordult meg az urnáknál. A fővárosban 14,47 százalék (202.906 fő) ikszelt, a megyék közül Heves vezet 19,87 százalékkal (49.921), Zala zár 15,12 százalékkal (36.077 szavazó).

 

11.38 Rogán sallert kapott

Vagy a füléhez nőtt a kisfia kiskeze.

Fotó: Facebook/Rogán Antal

 

11.29 Még mindig tilos a szelfi

Ne feledjék: a szavazólapok lefényképezése, kivitele a szavazókörből jogsértő, és szelfizni is tilos a szavazófülkében. Az országgyűlési választáson a gyűjtők – figyelmeztetés ellenére – 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

 

11.16 Vona Gábor neje állampolgári ismeretek órát tart az urna előtt

Mindezt a politikus kisfia szenvedi el. Apa figyel.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vona 2010-hez képest áttörést vár, legalábbis vidéken, a fővárost a Jobbik szempontjából “a legnehezebb terepnek” tartja. Amúgy mintha Szigetvárit kopírozná: “A tét óriási, nem csupán arról szól, hogy az adott településen milyen döntések születnek majd, hanem arról is, hogy lesz-e a Fidesznek 2018-ban érdemi, erős kihívója.”

 

11.03 Szigetvári táblákat hagy maga mögött

Az Együtt feje balonban, póló s V-nyakú pulcsi kombóban lepte meg a krisztinavárosi szavazóbizottságot. A háta mögött felsejlő behajtani tilos és kötelező haladási irány (jobbra) tábla spontán felmutatott politikai meghatározottságot sugall.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

“Közösen üzenjünk mindenkinek: aki holnap otthon marad, akadályozza a 2018-as kormányváltást. Mert mi 2018-ban fogjuk leváltani Orbán Viktort. És mert ez most, október 12-én kezdődik el. Nagy győzelem helyett sok kis győzelemre készülünk. Győzelem, ha Botka László, Gajda Péter, Szitka Péter, Wittinghof Tamás vagy Buzás Péter folytathatja városvezetői munkáját” – fővárosi kampányzáróján fogalmazott így Szigetvári.

 

10.51 Voksol a rekorder

Nem, nem egy Liszt-díjas zongorista közéleti affinitása dokumentálódik itt, hanem Magyarország legrégebbi polgármestere, a Veresegyházát negyvenkilenc éve irányító legendás Pásztor Béla veszi fel szavazócéduláját. Pásztor még tanácselnökként kezdte 1965-ben (hát persze, hiszen a mai legfeljebb ovis volt akkoriban, OV meg még csak bölis), de ma már független.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

10.44 Tóbiás derűt lát

Az MSZP elnöke lakóhelyén, Nyíregyházán adta le szavazatát, ebből az alkalomból elmondta, több fővárosi kerületben és megyei jogú városban, köztük saját településén is győzelemre számít.

 

10.39 Bokros a plafonon is szavazna

Van más magyarázat erre a képre?

Fotók: MTI/Beliczay László

10.33 Bokros sugárzó személyiség

Olyannyira, hogy korpusza átviláglik a szavazófülke vászonborításán. Legalábbis erről tanúskodik az MTI fotója, melyen, ha jól értelmezzük, egy fényképész a drapérián keresztül örökíti meg a MOMA favoritját.

 

10.28 Tetézik

„Bréking! Csal a Fidesz?!” Ezt már Juhász Péter polgármesterjelölt, az Együtt-PM Szövetség társelnöke írta annak kapcsán, hogy a szintén a belvárhoz (Doktor Ötker) tartozó Sütő utcai szavazókör szavazatszámláló bizottságának tagjai úgy cselekedtek, ahogy Markó utcaiak.

Juhász felszólította a rendőrséget, haladéktalanul kezdjenek fokozott járőrözésbe. A politikus szerint „feltételezhető, hogy az önkormányzati delegáltak Rogán Antal és tettestársai megrendelésére követik el ezeket a törvénysértéseket, melyekkel jelentősen befolyásolhatják a szavazás kimenetelét.”

 

10.23 Piszkos Fred a Belvárosban

Az önkormányzat delegáltjai csaltak? – kérdezi az Együtt-PM, majd felel. “Igen.”

Az ellenzéki szövetség szerint törvénysértéssel indult a választás a Belvárosban. Egy Markó utcai szavazókör szavazatszámláló bizottságának önkormányzat által delegált tagjai – anélkül, hogy megvárták volna a pártok delegáltjait – hajnali fél hatkor, a szavazás kezdete előtt, eltávolítottak minden, a környéken található választási plakátot, matricát és Juhász Péter polgármesterjelölt molinóját. Az ügyben rendőrségi bejelentést tett az Együtt-PM.

A nyomozók a helyszínen kérdőre vonták a szavazatszámláló bizottság tagjait, akik azt felelték, tévesen értelmezték a vonatkozó jogszabályokat, úgy tudták, a szavazókör ötszáz méteres körzetében nem lehetnek kampányanyagok. A törvény azonban csupán a százötven méteren belüli aktív kampánytevékenységet tiltja a választás napján, a plakátok kintlétét azonban még ott sem.

Az önkormányzati delegáltak ezt követően „törvénysértésre buzdították” az Együtt-PM aktivistáit, hiszen azt mondták nekik, helyezzék vissza a kampányeszközöket – ami viszont már kampánytevékenységnek minősülne.

Az eset előzménye, hogy szombaton reggel Fidesz-aktivisták szisztematikusan letépkedték a Juhász Péterék által kiragasztott matricákat, éjszaka több helyen is megpróbálták eltávolítani az este jogszerűen kihelyezett Juhász-molinókat. Az egyik helyszínen a közterület-felügyelők is segédkeztek, majd az ellenzéki aktivisták felszólítására visszahelyezték a molinót. Erről még az este rendőrségi jegyzőkönyv készült.

Rejtő idézünk Az elveszett cirkálóból.

“A golyó a tízesnél állt meg. Piszkos Fred derült mosollyal emelkedett fel a helyéről, és egy rántással kissé feljebb húzta szíjánál fogva a nadrágját, azután így szólt:

– Bocsánat, uraim, de azt hiszem, itt csalnak.”

 

10.12 Jaj, de kipihent

Csárdi megébredt.


Fotó: MTI/Soós Lajos

 

10.01 Akit megcsókolt Kádár

Pihegnének kicsit? Itt az ideje tíz perc irodalomnak. Ahogy nyilván tudják, vasárnap délelőttönként Matinéval örvendeztetjük meg az arra érdemeseket: önöket. Ma kortárs szerző remek regényrészletét ajánljuk a bundáskenyér mellé. Kőrösi Zoltán: Szívlekvár. Ide katt. Nem bánják meg.

 

9.51 Balhé Aszódon

A Pest megyei településen már az első választó megzavarta a szavazást. A hivatalos közlés szerint „az SZSZB elnöke a választópolgárt megnyugtatta, a szavazás további menetét nem veszélyeztette”.

Jászapátiban a szavazatszámláló bizottság elnöke hirtelen rosszullét miatt a szavazóhelyiséget a szavazás megkezdése előtt tíz perccel elhagyta, feladatait az elnökhelyettes látja el.

 

9.43 Mi folyik itt Potyondon? Ne bántsd a takarító nénit!

Hát mi már semmit sem értünk.

Reggel ugye az volt a hír, hogy Potyondon éjszaka feltörték a szavazókör épületének ajtaját, de nem vittek el semmit. Most meg azt írja az MTI, hogy “nem nyomoz a rendőrség a reggel nyitva talált potyondi választóhelyiség ügyében, mert semmilyen jel nem utal arra, hogy bűncselekmény történt”.

A Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság szóvivője állítja: nem találták feszegetés, rongálás nyomát a polgármesteri hivatal külső ajtaján. “A voksolásra kijelölt hely előtere le volt ugyan zárva pecsétes szalaggal, de a kulcs nem volt ráfordítva, az üres urnát rejtő szoba ajtajában pedig ott volt a kulcs.”

Ha jól hüvelyezzük, annyi a baj, hogy este nem fordította rá a kulcsot a takarító néni. Ugye nem rúgják ki érte?

 

9.37 Nem csak Csárdi aludt be

Hanem egész Budapest. De e két premisszából természetesen nem az a konklúzió, hogy minden budapesti egyben LMP-s is.

Reggel kilencig országszerte a szavazásra jogosultak 6,97 százaléka (569.452 fő) járult az urnákhoz. Budapest még mindig ébredezik, a szavazók 4,83 százaléka (67.773 polgár) csekkolt be. A megyék közül Békés a király 8,84 százalékkal (26.622 szavazó), Pest megye leghátul 6,18 százalékkal (61.626).

 

9.33 Váradira emlékeznek sajátjai

A PM megváltoztatta Facebook-borítóképét. Ezt írták: „Nem tudjuk felfogni, hogy mi történt. Elment közülünk, az egyik legjobb ember akit csak ismertünk. Távozásával sokkal szegényebbek lettünk, de nem csupán mi, hanem az egész ország. Váradi András egy szimbólum volt. Egy egyszerű gazdálkodó ember, aki amikor szembe találta magát az oligarchák gátlástalanságával, azt mondta: nem. Egy olyan ember volt, akiről mindannyian példát vehetnénk, mert kiállt az igazsága és a meggyőződése mellett, s bátran felvállalta, hogy a nyilvánosság előtt is képviseli azt. Váradi Andrással egy harcostárs, egy remek barát és egy nagyon, nagyon jó ember ment el. Osztozunk a gyászoló család fájdalmában. Nyugodj békében András!”

Az Együtt így fogalmaz az alcsútdobozi polgármester-jelöltről: “Egy nagy harcost, egy hétköznapi hőst, egy igaz és végtelenül bátor embert vesztettünk el, aki akár egyedül is szembeszállt a hatalmas túlerővel, a hatalmasságok igazságtalanságaival. Egy jó barátot, egy fontos szövetségest vesztettünk el, akinek hiányát nagyon sokáig érezni fogjuk. Emlékét mindörökre megőrizzük, elvei és eszményei mellett mindig kiállunk majd a jövőben is. Büszkék vagyunk arra, hogy egy pártban lehettünk vele. Pártunk Váradi Andrást saját halottjának tekinti, a gyászoló család fájdalmában osztozunk.”

Fotó: Facebook/PM

9.27 Csipa – időviharban az LMP fővárosi favoritja

Csárdi Antal, a lehetmás budapesti főpolgármester-jelöltje „baromira elaludt” – ezt írta az imént az Index. A hivatásos közélőnek aspiráló fiatalember állítólag a legnagyobb nyugalommal kávézgatott otthon, amikor a portál munkatársai hívták, hogy az újságírók fél órája várják a szavazóhelyiségnél.

„Azzal a fals gondolattal feküdtem le tegnap este, hogy túlvagyunk a nehezén. Hiba volt” – mondta, amikor megérkezett, majd már az MTI-vel tudatta, jelentős javulásra számít az LMP négy évvel ezelőtti eredményéhez képest.

 

9.22 Botka ellenfele a szegedi avarból lép elő

A fideszes Kothencz János narancsos antréját finoman ellenpontozza a balján (!) MSZP-piros kabátban kerékpárt toló úr.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

9.11 Egy már van

“Kezdjünk el egy új korszakot Budapesten” – mondta Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje, miután leadta a szavazatát.

Jelen hírünknek természetesen semmi köze 7.34-es posztunkhoz.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

8.59 Nicsak, ki beszél… a kirekesztésről

Hát a Jobbik. Közlemény közlődött, melyben a radikális párt sérelmezi, hogy az önkormányzati választásból is kirekesztik a külföldön tartózkodó magyarokat. „Sok külföldre vándorolt magyar a mindenkori kormányok dilettáns gazdaságpolitikája mellett azért kényszerült elhagyni az országot, mert a helyi vezetés élhetetlenné tette az adott települést és vonzáskörzetét” – fogalmaz a dokumentum. Majd megjegyzi: legalább az esélyt meg kellene adni nekik, hogy olyan helyi vezetést válasszanak, amely megteremti a feltételét, hogy egyszer visszatérjenek családjaikhoz.

 

8.48 Jön a nagy iratmegsemmisítés

Órákon belül meg kell semmisíteni a választók adatairól szóló pártnyilvántartásokat. A határidő, vasárnap délután négy.

A nyilvántartásba vett jelöltek és listát állító jelölőszervezetek 101.500 forintért kérhették a kampányhoz a névjegyzékben szereplők név- és lakcímadatait. Országszerte nyolcvanheten éltek a lehetőséggel, a megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet három napon belül kell átadniuk a választási irodának.

 

8.39 Potyond ismét köztünk!

Még 7.26-kor írtuk, hogy A Győr-Moson-Sopron megyei Potyondon éjszaka feltörték a szavazókör épületének ajtaját, így nem kezdődött meg időben a voksolás. A fürge MTI-nek köszönhetően az imént kaptuk a hírt, miszerint Potyond újra köztünk, csupán huszonöt percet csúszott az ügymenet.

 

8.29 Tóth József kisakkozza a győzelmet?

Újrázna a szocik első számú reménysége, az angyalföldi polgármester. Ráadásul hajlandó korán kelni.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

8.21 Kis hazai

Ezen a napon történt, 1930-ban, hogy Szijj Bálint vezetésével megalakul a Független Kisgazdapárt, pont hat évvel később Darányi Kálmán kormányt alakított, újabb két évtized múltán, 1956-ban letartóztatták Farkas Mihály volt honvédelmi minisztert.

 

8.11 Le(d)zsugázott diktatúra

Szusszanjunk, jöjjön még egy töri etap.

1927–ben e napon lett a Szovjetunió ura Иосиф Виссарионович Сталин. Nem cirilül: Sztálin.

Pont nyolcvanhét évvel ezelőtt Dzsugasvili mindent vitt, ellenfelét, Trockijt kiebrudalták a Kommunista Pártból, noha Lenin a végrendeletében éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy Sztálint kéne kiciánozni.

Sztálin a következő szűk három évtizedben a történelem egyik legnegatívabb alakjává „nőtte ki” magát. Rendszert, városokat, utcákat neveztek el róla, kultusza épült, milliók pusztultak bele. Aztán neki is, annak is vége szakadt.

Ahogy utóbb egy magyar költő, Végh Attila fogalmazott: “Kedves öreg Dzsugasvili – soká tartott ez a dili.”

Fotó: Europress

 

8.02 Gáz volt  Komádiban

A Hajdú-Bihar megyei Komádiban áramszünet volt a gázkazán ellenőrzésekor, de pár perc múlva a szavazatszámláló bizottság folytathatta a munkát.

 

7.57 A miskolci Pásztor Albert beszorult Petőfi és az asszony közé

Mit kíván a feleségem?

Fotó: MTI/Vajda János

7.44 Minden századik nyer

Reggel 7 óráig a jogosultak 1,06 százaléka, vagyis 86.632 honfitárs adta le szavazatát. Budapest rest, itt 0,65 százalék (9.109 fő) az arány. A megyék közül Szabolcs-Szatmár-Bereg a menő 1,48 százalékkal (6.751 friss magyar), Komárom-Esztergom megye a sereghajtó 0,85 százalékkal (2.155 szavazó), de még így is ráverve Pestre.

Az 1998-as önkormányzati választáson 0,93 százalék, a 2002-es választáson 0,92 százalék szavazott 7 óráig. 2006-ban 1,12 százaléka volt az arány, 2010-ben 0,99.

 

7.34 Polgármester akar lenni?

Szavazzon önmagára – elég lehet. Mármint akkor, ha kellően inaktív településen indul, konkrétan: ha csak ön megy szavazni. Az új választási törvény szerint ugyanis nincs érvényességi küszöb.

 

7.26 Itt a választásnap első bűncselekménye

A Győr-Moson-Sopron megyei Potyondon éjszaka feltörték a szavazókör épületének ajtaját, de nem vittek el semmit, szerencsére a szavazólapok még nem voltak a helyiségben. Az eset miatt még nem kezdődött meg a voksolás, de az ország öszes többi szavazóköre rendben nyitott.

 

7.19 Hat településen elmarad a polgármesterválasztás, kettőn a testületi

Függesszük fel kicsit a töri órát – vissza a jelenbe.

Három megye hat településén marad el a polgármester-választás – négy hónapon belül jön az időközi, addig maradnak a jelenlegi vezetők. Jelölt híján vagy visszalépés miatt nem választ polgármestert a Tolna megyei Aparhant, Udvari, a Vas megyei Daraboshegy és Tanakajd, a Zala megyei Valkonya és a Veszprém megyei Nemesvita. Két olyan település is van, a Baranya megyei Kishajmás és a Vas megyei Tanakajd, ahol – kellő számú jelölt hiányában – a képviselő-testületi választás marad el.

A jelöltek nyilvántartásba vétele után háromszázhetvenhatan léptek vissza, tizenegy nyilvántartásba vett jelölt meghalt. A visszalépések miatt kilencvennégy esetben újra tudták nyomtatni a szavazólapokat, a többi esetben a kiesett jelölteket a szavazatszámláló bizottságok húzzák le a szavazólapról.

 

7.08 Olimpikon úszó a labdarúgó válogatottban

Jöjjünk csak közelebb bő négyszáz évet. Ma 112 éve, hogy a magyar labdarúgó-válogatott lejátszotta első hivatalos mérkőzését, méghozzá Bécsben. Az osztrákok 5:0-ra aláztak meg bennünket, pedig a mieink balösszekötője az akkor kétszeres olimpiai bajnok úszó, Hajós Alfréd volt.

 

6.59 Nem a mai a leghíresebb október tizenkettedike

522 éve e napon fedezte fel Cristoforo Colombo (aki, ha magyar lett volna, Kolumbusz Kristóf névre hallgat, de innen elég nehezen hajózott volna át a glóbusz túlfelére) Amerikát. Kelet-Indiának hitte a szárazföldet, pedig expedíciója a mai San Salvador partjainál kötött ki.

A tutit később Amerigo Vespucci derítette ki, ő jött rá, hogy ez bizony egy új kontinens – ezért lett Amerika Amerika, derék Kolumbusznak pedig csupán egy ország maradt, Kolumbia.

Fotó: Europress

 

6.51 Tragédia Alcsútdoboznál

Halálra gázolta Váradi András juhászt, az Együtt alcsútdobozi polgármesterjelöltjét egy nyolcvannégy éves osztrák-magyar kettős állampolgárságú férfi. Váradi felesége szerint férje a saját autójával járt bent Alcsútdobozon választási plakátokat ragasztani, hazafelé tartott Göböljárásra, amikor a félúton lévő golfpálya közelében lecsúszott a létra az autójáról, megállt, hogy visszamenjen érte, és ekkor gázolta el a külföldi rendszámú autó. Horváth Sándor, az Együtt bicskei listavezetője a hvg.hu-nak többször hangsúlyozta, nem szándékosan ütötték el Váradi Andrást, nem cserbenhagyásos esetről van szó.

Váradi András nevét – a törvénynek megfelelően – kézzel lehúzzák az alcsútdobozi szavazólapokról.

 

6.41 Demokráciát! Le a Rákosi-diktatúrával!

Ezt ordibálja valaki a Margit hídnál.

Őrült, de legalább tudja, hogy ma választunk.

 

6.38 Hova a túróba menjek?

Mármint azt tetszik kérdezni, hol szavazhat? Hát a szavazókörében. Arról, hogy hová tartozik, írásban kapott értesítést. Ha Morzsi megette a bumáskát, javasoljuk, ballagjon oda, ahol idén már kétszer szavazott – vélhetően most is szerencséje lesz. Ha peches, akkor legutóbb azon harmincöt szavazókör egyikében voksolt, melyet azóta a szavazásra jogosultak számának csökkenése miatt a helyi jegyzők bezártak, spórolásból.

Ha az egészségi állapota miatt nem tud személyesen megjelenni a szavazáson, délután háromig kérhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságnál.

Az ikszeléshez lakcímkártya és egy érvényes fényképes igazolvány kell. Utóbbi lehet a személyi, az útlevél vagy a jogsi. A választási értesítőre nincs szükség.

 

6.29 Nincs kampánycsend, de azért a szavazáshoz ne öltözzünk se narancsnak, se szegfűnek

A tavaszi országgyűlési választáshoz hasonlóan, de a korábbi gyakorlattól eltérően, a választás napján sincs kampánycsend, a pártok tarthatnak választási gyűléseket, buzdíthatják választási részvételre az állampolgárokat, sőt telefonálhatnak, kopogtathatnak is, szállíthatják a szavazókat – igaz, utóbbihoz buszt nem használhatnak.

Szerencsére a sajtó folyamatosan beszámolhat az eseményekről. Tilos viszont a politikai reklámok, hirdetések sugárzása, és a szavazókörök 150 méteres körzetében tilos a kampányolni.

 

6.21 44.0626.21 44.062

Az önkormányzati választáson az ország 3154 településén 8038 polgármester közül választhatunk. A jelöltek több mint kétharmada függetlenként indul. Budapesten hat főpolgármester-jelölt neve szerepel a szavazólapokon. Országosan összesen 44062 jelölt versenyez az önkormányzati képviselői helyekért.

 

6.11 Nyitva! Este hétig

És akkor a hivatalos hír: reggel hatkor megkezdődött a rendszerváltás utáni hetedik önkormányzati választás Magyarországon. Országszerte 10351 szavazókörben összesen 8 170 510 választópolgár adhatja le voksát. A korábbi helyhatóságiktól eltérően most először öt évre választunk polgármestereket és képviselőket. A szavazókörök este hétig tartanak nyitva.

 

6.04 Ismét mi nyertünk

Ezzel el kell dicsekednünk. Szavazókörünkben, ahogy az áprilisi országgyűlésin és a májusi EP-választáson, úgy most is mi vagyunk az elsők, így miénk a tisztesség, hogy ellenőrizzük az urnák sértetlenségét, valamint azt, hogy egyelőre üresek. Számos aláírást adunk mindenféle papírokra. Dagad keblünk az állampolgári büszkeségtől.

 

5.59 Sááárgul mááár a pecsenyekacsa

Csak nem bírjuk ki, ide kell idézzük Kerényi legendás bekezdését. Pont egy perc még, belefér.

“A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond. A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót.Legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, s ha jót lelnek, megírják. Ha egymásban találják meg a jót, azt is megírják. Itt ne legyen bozótharc. Baráti tűz sem. Kell a jó, a szép, az igaz, az érvényes gondolat, a tanítás, a pozitív energia és a szövetség. Kell az igen. Igen, keresd a jót. Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom. Ellenfelem jól szólalt meg. Megírom és megdicsérem. A Magyar Krónika szerzői szellemi életünk meghatározó személyiségei. Akikből nem önbizalomhiány árad, hanem derű, hit és szakmaiság.”

Fotó: Berecz Valter

 

5.55 Idén harmadszor nyílik a pitypang

“Kinyílott a pitypang. Megírom!” E kép immár örökre a magyar sajtörténet része. Ugye emlékeznek? A kormánybarát Magyar Krónika alapítója, Kerényi Imre intézett szép hosszú levelet remélt szerzőihez, abban szerepelt idézetünk.

Idén harmadszorra nyílik a pitypang, ezúttal helyhatósági flórának örülhetünk, s gyanítjuk, ez is pont olyan naracssárga lesz, mint az előző kettő: az országgyűlési és az EP-s.

Hatkor nyitnak a szavazóhelyiségek, mi már itt toporgunk a magunké előtt Pestszentimrén. Megkezdjük percről percrénket. Jó reggelt, Pitypangland!

 

Olvasói sztorik